SPREEKSTOELEN

foto: fvv

ONBETAALBAAR (BE) i.s.m. CAMPO (BE), 019 (BE) x Design Museum Gent (BE) – De Spreekstoelen

Een cluster afgedankte kerkstoelen vormt het symbolische startpunt van De Spreekstoelen, een project waarbij 100 kerkstoelen de gemene grondstof vormen voor 100 verschillende individuen. Ambachtslui, kunstenaars, buurtbewoners en designers, zowel jong als oud, bekend als onbekend en met verschillende culturele en religieuze achtergronden, krijgen carte blanche om een stoel te herscheppen tot een nieuw object. Na hun transformatie keren de kerkstoelen terug naar de Sint-Jacobskerk waar ze elk hun nieuw samengestelde verhaal zullen prediken. Een lofzang op de individuele verbeelding. Amen!

designfestgent.be

GOUD/ZILVER HENRY VAN DE VELDE AWARDS

ONBETAALBAAR kandideerde in de categorieën Spaces en Environment en viel in de prijzen. Zilver voor ons Materialisme met Emotie binnen Environment. Een hele eer gezien de sterke andere genomineerden in deze categorie: ONTketen (goud) en Biodiversiteit in bos, stad en tuin met resthout (brons). Het goud binnen de categorie Spaces voor Muziekcentrum De Bijloke: een gezamenlijk project van DRDH Architects, Julian Harrap Architects, Studio Helder en ONBETAALBAAR is de kers op onze Henry Taart. We zijn trots op deze erkenning. Het geeft ons een extra boost om verder te gaan op ons circulaire pad.


We houden jullie zeker op de hoogte. Zet alvast Design Fest Gent van 22 april tot 1 mei in je agenda! Circulariteit en circulaire materialen zijn er hot items.

Geef ons jouw STEM

We kregen het heerlijke nieuws dat ONBETAALBAAR niet eenmaal maar 2 keer geselecteerd werd voor de Henry Vandevelde Awards 2022.

Een eerste keer voor onze gehele werking onder de titel “Materialisme met Emotie” onder de categorie ‘Environment’. Met dank aan ons kernteam (Erjen, Jakob, Nathalie Pieter, Santi, Sophie, Tracy, Wannes , de materiaalproducenten (circulair matters,houtboerke,vink, cras, demarlux,..) en zeker ook de externe ontwerpers Veerle Tytgat, Esther Vanschuylenberghs,…en alle andere met wie we de afgelopen tijd nauw samenwerkten om tot deze vorm van erkenning te komen?

Ook voor onze bijdrage aan de vernieuwing van Bijloke Muziekcentrum ism onze collega interieurvqormgevers van Studio Helder en de architectenbureau DHDR en ditmaal in de categorie ‘Space’

Wil je ons steunen, geef ons dan je stem en wie weet winnen we de gouden publieksprijs, als dat geen mooie droom is!?

Let op vergeet niet je stem te bevestigen

warme ONBETAALBARE groet

en eeuwige dank verzekerd!

https://henryvandevelde.be/nl/awards/22/materialisme-met-emotie

 

verbinDING

Y not, ons nieuw circulair verhaal in een meubel gegoten. Want zeg nu zelf, waarom zouden we niet samen een circulaire toekomst tegemoet gaan?

Y not kwam tot stand in samenwerking met Bluestar, Circular Matters, Compaan, Cousy, Demarlux, Deletex, Erjen Gregoire, ESG garen, Esther Van Schuylenbergh, Hesse, Houtboerke, Houtwerf, Intermat, Kunstof Forte, Mogu, Organoid, Plexwood, Really Solid, Rik Makes, Rotor Dc, Smile Plastics, Steendingen, Textile Board, Vink, Veerle Tytgat, Vrijdaghs, Weerwerk,…

Merino

Hiervoor maakten we een schetsontwerp, hielpen we bij de begeleiding maar verder verliep de gehele uitvoering deze keer door de familie en TOP vrienden, trouwe fans, believers van de uitbaatsters Nele en Lieslot Dekeyser. We ontmoetten er Leda Devoldere en werkten samen aan een passende huisstijl, onderweg onstonden ook de ideeën voor akoestische panelen en van het een kwam het ander…

Triptiek

Barkruk, Paravent, kastdeurtjes…voor het ontwerp van de meubelreeks ‘Triptiek’ werkte ONBETAALBAAR samen met textielontwerpster Veerle Tytgat. Leder van afgedankte sofa’s en postproductie leder wordt eerst verknipt in triepjes. De achterkant van het leder (daim) wordt als bovenkant gebruikt. Deze strookjes worden volgens kleur geweven tot stoelzitting, paravent, bijzettafel…of iets anders naar jouw wens?

fotos Krysztoff Dorion

Circuit

In Juni 2021 opende Circuit in het Palazzo Verde op het Antwerpse Nieuw Zuid: een circulair belevingscentrum en attractieve ontmoetingsplek voor de buurt en heel Antwerpen. ONBETAALBAAR verzorgde de binneninrichting en verkende de grenzen van hergebruik en circulaire materialen.

 

Fotos Richard Duyck

                          

WANT IT / OPEN ATELIER #10

ONBETAALBAAR, het makerscollectief dat huist in CAMPO boma, zoekt na vijf jaar andere oorden op. Hun hart voor objecten blijft onverminderd verder kloppen, maar in andere gedaantes en op andere locaties.

Op zondag 12 september om 17u klinken we een laatste keer op hoe het was en op wat het vanaf nu zal worden. Tijdens een plechtig afscheidsmoment zullen de letters van ONBETAALBAAR van de gevel worden gehaald.

Maar er is meer: makers die de afgelopen vijf jaar maakten tot wat ze waren, verwerken de laatste restjes tot ware hebbedingetjes, waarop u kan komen bieden. Niet met centen, maar met woorden. Een gedicht, een zin, een mooie naam. Wie de mooiste of ontroerendste liefdesverklaring schrijft, krijgt het object mee naar huis om het een nieuw leven te schenken.

ZA 11 & ZO 12 SEP (14 – 18u)
met op zondag 17u afscheidsmoment

We kijken ernaar uit om je te verwelkomen!
ONBETAALBAAR
Bomastraat 35
9000 Gent

Doorgroeihub voor circulaire en sociale ondernemers (ESF)

Binnen dit project willen we een hub ontwikkelen die lokale, circulaire, sociale
makers verenigt rond de vraag: ‘hoe maken we van onze startup een duurzaam lokaal,
sociaal, circulair bedrijf?’ Voorbij de eerste groeispurt richting rendabiliteit en groei in sociaal- en ecologische impact.

Ontwerpen van ONBETAALBAAR en Studio Ama gepresenteerd tijdens PROTOTYPICAL

De hub is een lerend netwerk van circulaire en sociale ondernemers uit de Provincie

Oost-Vlaanderen waarin knowhow en ervaringen over het ontwikkelen van innovatieve businessmodellen en nieuwe marketingstrategieën gedeeld worden, maar waar die ook geïmplementeerd, getest en geëvalueerd worden.

Met financiële steun van ESF, Vlaanderen en Europa. 

Inrichting Anna Pops

Inrichting Anna Pops

Anna Pops (Aalst, BE) en ONBETAALBAAR winnen de Shop Design Prijs 2020 voor de inrichting van de winkel voor prachtige en kwaliteitsvolle kinderschoenen & -kledij. Er is vooral lof voor het circulaire aspect en het concept van upcycling, uitgangspunten die ook centraal staan in de collecties van Anna Pops. Voor de rekken, legplanken, tafels,… werden gerecycleerde plaatmaterialen, glassoorten, textielstukken opgewaardeerd tot nieuw winkelmeubilair.

foto’s Ellen Claesen

Lees meer

 

BIJLOKE / Inrichting

STUDIO HELDER en ONBETAALBAAR stellen dan ook met trots het samen ingerichte gloednieuwe Bijloke Cafe voor, sfeervol, duurzaam en met veel slim hergebruik in de aardse kleuren van Terra en anderzijds de Bijloke noord Foyer in een spel van verschillende Forest groentinten.
Ontdek verder het volledige programma op de website van het Muziekcentrum. En geniet voor of na het concert of vanaf nu ook gewoon overdag van het lekkers dat Coeur Catering jullie te bieden heeft.
Bijloke Muziekcentrum is vanaf nu voor ons allen een OPEN HUIS. Samen kijken ze er naar uit jullie in de meeste veilige en gezellige omstandigheden te ontvangen!
(foto’s Michiel Devijver, studio Helder & Phoebe de Corte)
            

OPENATELIER #09

PROTOTYPICAL / 3 & 4 oktober

Tijdens dit Open Atelier krijg je een sneak preview van de verschillende prototypes (kast, ­lampen, gordijnen, kleding, …) die ONBETAALBAAR en ­bevriende ontwerpers de afgelopen jaren op ­basis van afgedankte materialen hebben ontwikkeld. 

Met: Atelier La Gadoue, Esther Van ­Schuylenbergh, ONBETAALBAAR, Pol Heyvaert, Studio AMA, TOP­atelier, Tropas, Veerle Tytgat, Volmaakt,…

 Wil je meer weten? Of heb je ­interesse om lid te worden van onze gebruikers­community @yourservice, waarbij je een “onbetaalbaar” stuk op de kop kan tikken? Je steunt er ineens ook onze verdere zoektocht in de ontwikkeling naar nieuwe prototypes mee! Kom dan zeker langs. 

webinar

“The Shift towards circular fashion & textile”

Onze eerste ONBETAALBAAR-webinar!

Bekijk onze lezing  hier of alle presentaties van alle deelnemers hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CORONA-UPDATE

Corona-update

18 Maart 2020

Gezien de huidige situatie omtrent COVID-19 zien we ons genoodzaakt om onze werkplaats tijdelijk voor publiek en andere deelnemers te sluiten. We volgen de voorzorgsmaatregelingen nauw op de voet en stellen alles in het werk om onze deuren deels of geheel weer veilig open te kunnen stellen en alternatieve data voor de  geannuleerde workshops te voorzien. We houden jullie hiervan zeker op de hoogte!

Alvast bedankt voor uw begrip, en hopelijk tot snel, gezond en wel,

Team ONBETAALBAAR

VACATURE INTERIEURONTWERPER / TEKENAAR

ONBETAALBAAR vzw werd in 2012 opgericht als onderzoeksproject met liefde voor objecten, op de grens tussen kunst, design en ambacht. Het is zowel werkplaats als denktank, een plek waar meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, bricoleurs, product designers, restaurateurs, grafici – werkers en denkers – elkaar vinden in een materialisme met emotie.

INTERIEURONTWERPER / TEKENAAR M/V/X

Om zijn werking te versterken is ONBETAALBAAR op zoek naar een interieurontwerper/tekenaar.

Je vergezelt de artistiek coördinator naar klanten en opdrachtgevers, helpt mee het idee ontwikkelen en giet het daarna in een grafische presentatie. Daarna teken je de schetsen technisch uit, zodat ze door het atelier uitgevoerd kunnen worden.

Verder is het mooi meegenomen als je niet bang bent om af en toe zelf de zaag ter hand te nemen, of foto’s te nemen.

In eerste instantie bieden we je een halftime aan, maar met mogelijkheden tot groei.

Solliciteer bij sophie@onbetaalbaar.com

ONBETAALBAAR is een organisatie die belang hecht aan diversiteit. De selecties gebeuren dan ook op grond van competenties, ongeacht origine, leeftijd of geslacht.

Contact
ONBETAALBAAR vzw
Bomastraat 35, 9000 Gent
0497 43 99 96
info@onbetaalbaar.com

JINGLE BALLS III – ECHT WIJZE KERSTMARKT

MET ECHT WIJZE KERSTCADEAUS VOOR JE GELIEFDEN

Zorgen voor geweldige geschenken en bakken sfeer:
julie cafmeyer, frankie, hof van eede, micha goldberg,
ariah lester, heike en danny dobbelaere, moni wespi,
niels vaes, gent glas, nerdlab, studio ama, tropas,
collectief textiel, …

VR 13.12 – 18U TOT …
ZA 14.12 & ZO 15.12 – 14U — 20U
BOMASTRAAT 35
GENT

ROESTVRIJ: OVER DE SCHOONHEID VAN DE KWETSBAARHEID VAN HET OUDER WORDEN

ROESTVRIJ neemt je mee in het zog van kinderen en ouderen, op een parcours rond ouder worden, dementie, thuis en identiteit. Het vertrekpunt: hoe kun je van leefruimtes in zorginstellingen plekken maken waar het aangenaam vertoeven is, en waar mensen van verschillende generaties elkaar graag ontmoeten? Vertrekkende vanuit de behoeften van de bewoners, namen de makers van ONBETAALBAAR de voorbije maanden samen met de kinderen, bewoners en kunstenaars verschillende ruimtes van woonzorgcentrum Tempelhof onder handen.

Op zondag 17 november, de slotdag van Roestvrij, kan het publiek deze ingrepen bewonderen op een parcours langs CAMPO victoria en het woonzorgcentrum. Daarnaast creëert #ANT collectief een escape room die je doet ervaren hoe leven met dementie voelt, is er een theatervoorstelling van Laura Vroom over ouder worden, en kun je de expo met werk van Sarah Eechaut, Joël Schuurmans, Tine Guns, Rebecca Lenaerts & Moni Wespi bezoeken. Afsluiten doen we met een Minibal Bazaar, waar kinderen en hun grootouders samen dansen.

PROGRAMMA:

ZA 16 NOV om 18:00 – Vernissage expo Roestvrij
gratis zonder reservatie

 • Met werk van Sarah Eechaut, Joël Schuurmans, Tine Guns, Rebecca Lenaerts & Moni Wespi
 • Inleiding door Stef Van Bellingen, artistiek leider van kunstenplatform WARP

ZO 17 NOV om 14:00 (!) – Parcours Roestvrij
Tickets via campo.nu
=> Gecureerd door Barbara Raes van Beyond the Spoken. Met achtereenvolgens:

 • Theaterperformance van Laura Vroom – Langzaam gleed een berg het dal in
 • Escape Room: De tuin van CAMPO victoria – #ANT collectief
 • Expo Sarah Eechaut, Joël Schuurmans, Tine Guns, Rebecca Lenaerts & Moni Wespi
 • Bezoek interieur ingrepen in WZC Tempelhof
 • Minibal Bazaar – Danspunt: feest met grootouders & kinderen

Einde 17u moe maar voldaan

ONBETAALBAAR goes BAD

BAD (Belgium Art & Design) is hét Gentse event dat kunst en design resoluut samen op één plek brengt. Het idee van BAD is dat de grenzen tussen beide disciplines alsmaar minder relevant zijn. Zowel kunst als design hebben de kracht om onze emoties te prikkelen. Ze doen ons anders naar de werkelijkheid kijken. Dat is hun kracht en meerwaarde. En laat die kruisbestuiving en de spanning die eruit voortvloeit nu net één van de drijfveren van ONBETAALBAAR zijn.

ONBETAALBAAR goes BAD

In onze zoektocht naar materialisme met emotie stellen we op BAD een reeks ontwerpen voor waarin afgedankte materialen opnieuw een hoofdrol spelen.

Samen met Collectief Textiel en Motief Atelier willen we op BAD het verhaal van grondstof over het maakproces tot het object zelf vertellen. In een performatieve ‘werkwinkel’ krijg je te zien hoe onze ontwerpen worden gemaakt. Breien, naaien, stofferen en assembleren: als bezoeker maak je het op BAD vanop de eerste rij mee.

BAD vindt plaats in de Gentse Floraliënhal van 10 tot en met 13 oktober. Het volledige programma vind je hier.

In samenwerking met


Open Atelier + Contemporary Design Market

Op 22 september gooien we tijdens de Dag van de Architectuur de deuren van ons atelier wagenwijd voor je open. We stellen er een reeks prototypes tentoon: van een elegante schraag op drie poten over een lamp gemaakt uit een klimrek tot geherstoffeerde schoolstoelen in vrolijke kleuren. Van 10u tot 17u ben je van harte welkom in ons atelier.

Prototype multiple choice(s)

Afgedankt klimrek wordt ‘stoklamp’. Restjes hout worden elegante schraag met slechts ‘3’ pootjes. Beide ontwerpen van ONBETAALBAAR werden geselecteerd voor de collectie van vol+maakt, een initiatief van Ministry of Makers. We zijn vereerd dat de jury van vol+maakt unaniem laaiend enthousiast was over de prototypes van onze allereigenste Wannes De Bruycker!

En daar blijft het niet bij. We stellen ook met trots onze multiple choice(s) stoel voor. Veerle Tytgat breit linten in een ongecontroleerd, random patroon. ONBETAALBAAR stuitte op een reeks afgedankte schoolstoelen. Motief Atelier ontwikkelde een volledig ecologische stoffering. Samen bedachten we een zelfgebreide bekleding voor de ons alom bekende stoelen. Diverse gemêleerde linten, gemaakt van gerecycleerde garens, worden in een sociale werkplaats tot een wemelend geheel geassembleerd. Duurzaam, sociaal én met een ziel. Het resultaat is multiple choice(s): een oneindige keuze in zowel kleur, stof, poten en onderlinge combinaties.

Op 28 en 29 september is ONBETAALBAAR ook te gast op de Contemporary Design Market in Tour & Taxis. We zetten er onze multiple choice(s) stoel in de kijker en je kan er kennismaken met een unieke selectie Belgisch design. Gevestigde waarden én jong talent stellen er hun laatste creaties voor.

Nog tot 23 augustus kan je gratis tickets scoren via http://contemporarydesignmarket.be/#Ticket

In samenwerking met


HERBLAASBAAR

 

Gent Glas en ­ONBETAALBAAR slaan de handen in elkaar. Kom mee ­experimenteren met glaskunst door oude ­materialen een nieuw leven in te blazen.
Heb je nog wat spullen ­l­­iggen die toe zijn aan een nieuw leven? Pak ze maar mee!

Het wordt beslist een week van innovatie, inspiratie met aandacht voor onze omgeving.

Tijdens het buurtfeest op 25 ­augustus wordt het proces van je werk tentoongesteld  in het ­atelier van ONBETAALBAAR en het ­eindresultaat tijdens de eindejaars­tentoonstelling in Gent Glas in december.

De workshop gaat door van ­maandag 19 augustus tot zondag 25 augustus steeds van 10u tot 17u en kost €150 per persoon.

Je kan je inschrijven tot 12 ­augustus. Opgelet, voor deze workshop hebben we minimaal ­10 ­deelnemers nodig. Als dit aantal niet bereikt wordt zal de workshop gecanceld worden. Gelieve tenminste een week op voorhand te verwittigen indien je wil annuleren.

Heb je nog vragen of wil je je ­inschrijven? Stuur een e-mail naar bries@gentglas.com!

 • Gent Glas
  Huidevetterken 24
  9000 Gent
  www.gentglas.com
 • ONBETAALBAAR
  Bomastraat 35
  9000 gent
  www.onbetaalbaar.com

 

Open Atelier 07: New Skate of Mind

Golden Gai

Golden Gai, dé ramenbar in de Gentse Dampoortstraat, serveert een Japans geïnspireerde keuken, afgewerkt met lokale groentjes. Voor de totaalinrichting van het interieur kwamen de jonge oprichters aankloppen bij ONBETAALBAAR.

We kozen voor een combinatie van warme Oregon en melamine in frisse kleuren. Het kleurenpalet van zowel het meubilair als de muren is geïnspireerd op de Polychromie Architecturale, het befaamde kleursysteem van Le Corbusier.

Lees Meer…

OPEN ATELIER #06

A Glimps of The Future
samen aan de slag met levende materialen
ZA 23 & ZO 24 MAA ‘19

Veganistisch leder maken? ­Verven met algen? Ontdek de wondere ­mogelijkheden van o.m. bacteriën, bio-plastic of zwammen tijdens het open atelier van ONBETAALBAAR en GLIMPS. Dit collectief focust zich op bio-fabricage: nieuwe materialen ­produceren met behulp van levende organismen. Klinkt het je allemaal wat vreemd in de oren? Kom dan een kijkje nemen, of beter nog, schrijf je in voor een van de drie onderstaande workshops.

Lees Meer…

JINGLE BALLS II

 

 

JINGLE BALLS

0p 14, 15 en 16 december is het weer tijd voor de leukste kerstmarkt van het land: JINGLE BALLS II.

 • Louis Vanhaverbeke vindt zichzelf heruit als Deejay Waffle en voorziet je heel het weekend van verse wafels. Daarnaast treedt hij ook op als de helft van een DJ-duo met Ferre Marnef.
 • Sien Vanmaele zorgt voor de meest vernieuwende en het meest traditionele kerstmaal ooit, verenigd in 1 menu. Verwacht onder andere Syrische (origineel!) kalkoen(traditioneel!)balletjes (euh.. .Ikea!).
 • Aardman brengt haar draaibank mee en maakt, samen met jou, kleine vrolijke houten kerstboompjes.
 • Sofie Decleene verheerlijkt de banaliteit die elke dag onze lippen verlaat door wandtegels te maken van minder-dan-gedenkwaardige uitspraken.
 • Sarah Eechaut en Mieke Michelle zorgen ervoor dat jouw kerstcadeautje net zo mooi en attent verpakt is als de intentie die erachter zit. Ook jouw (kerst)(jingle)ballen krijgen een nieuwe look aan hun stand.
 • Pieter Van Den Bosch trekt jouw artistieke smaak door tot in de tuin, door vogelzaad-sculpturen aan te bieden die door kunstminnende merels opgepikt kunnen worden.
 • Benjamin Abel Meirhaeghe brengt iedereen in hogere (kerst)sferen met een begeesterend optreden.
 • COLLECTIEF TEXTIEL tekent present met een selectie mooie, functionele, handgemaakte textielobjecten.
 • ONBETAALBAAR verwerkte een reusachtige keuken tot nieuwe, ONBETAALARE objecten, die je ONE!WEEKEND!ONLY! (exclusief, exclusief!) op de kop kan tikken.
 • …. en… nog…zoveel…meer.

Hou onze Facebookpagina en het event in de gaten voor exacte data en tijdstippen!

CAMPO + GOUVERNEMENT + IKEA + ONBETAALBAAR

Always in the Kitchen is een festival van Gouvernement & CAMPO, die in samenwerking met IKEA een verschrikkelijk grote keuken bouwden in Gouvernement.

In die reuzekeuken werd er gekookt, gebabbeld, gedanst, de liefde bedreven (op artistiek verantwoorde wijze) en gefeest, allemaal voor publiek. Na zo’n intense portie entertainment is de keuken uiteraard klaar om op vervroegd pensioen te gaan.

Van 26 tot 30 november breekt ONBETAALBAAR de keuken af om die te transformeren tot nieuwe objecten en meubels. Van 3 december tot 10 december zijn deze ONBETAALBARE creaties te bezoeken in IKEA Gent. Daar tref je ook ten allen tijde enkele leden van het ONBETAALBAAR team, die van de tijdelijke installatie één week lang hun thuis maken.

– – – – – – – – –

JINGLE BALLS

Na hun thuisbezoek aan IKEA gaan de ONBETAALBARE meubelstukken die van de keuken gemaakt zijn mee naar ons atelier in de bomastraat. Daar vormen zij op 14, 15 en 16 december (deel van) de setting van de leukste kerstmarkt van het land: JINGLE BALLS II.

 • Louis Vanhaverbeke vindt zichzelf heruit als Deejay Waffle, en treedt op als de helft van een DJ-duo met DJ Ferre Marnef.
 • Sien Vanmaele zorgt voor de meest vernieuwende en het meest traditionele kerstmaal ooit, verenigd in 1 menu. Verwacht onder andere Syrische (origineel!) kalkoen(traditioneel!)balletjes (euh.. .Ikea!).
 • Aardman brengt haar draaibank mee en maakt, samen met jou, kleine vrolijke houten kerstboompjes.
 • Sofie Decleene verheerlijkt de banaliteit die elke dag onze lippen verlaat door wandtegels te maken van minder-dan-gedenkwaardige uitspraken.
 • Sarah Eechaut en Mieke Michelle zorgen ervoor dat jouw kerstcadeautje net zo mooi en attent verpakt is als de intentie die erachter zit. Ook jouw (kerst)(jingle)ballen krijgen een nieuwe look aan deze stand.
 • Pieter Van Den Bosch trekt jouw artistieke smaak door tot in de tuin, door vogelzaad-sculpturen aan te bieden die door kunstminnende merels opgepikt kunnen worden.
 • Benjamin Abel Meirhaeghe brengt iedereen in hogere (kerst)sferen met een begeesterend optreden.
 • COLLECTIEF TEXTIEL tekent present met een selectie mooie, functionele, handgemaakte textielobjecten.
 • …. en… nog…zoveel…meer.

Hou onze Facebookpagina en het event in de gaten voor exacte data en tijdstippen!

 

 

 

 

 

CLAIM YOUR SPACE !

CLAIM YOUR SPACE!
Is het nieuwe project van UP.lab en een oproep naar creatieve jongeren.
Verschillende gemeentes rond Brussel bieden plekken of ‘vacatures’ aan die kunnen ingevuld worden door hun kunstwerken.
Momenteel werken de verkozen jonge kunstenaars aan hun artistiek idee onder begeleiding van ONBETAALBAAR. In juni 2019 worden de kunstwerken feestelijk onthuld voor publiek.
UP.lab is een organisatie van de cultuurcentra, gemeenschapscentra en jeugddiensten van regio Pajottenland en Zennevallei, i.s.m. ONBETAALBAAR, ondersteund door de Provincie Vlaams Brabant.

 

Meer info: https://www.facebook.com/uplab2018/

 

22Een pareltje van Veerle Tytgat / Motief Atelier  !

Veerle Tytgat -lid van collectief textiel en medebewoner van ons atelier – ging aan de slag met ecologische wol om deze stoel te, euh… te breien!

Jawel, dit zijn prototypes van de ‘knitted seat cover chair’. De basis is een simpel rood stoeltje uit de archieven van ONBETAALBAAR, dat bij deze een knap, zacht, warm en ecologisch nieuw jasje kreeg. Wij hebben nog héél veel stoeltjes, en Veerle heeft nog heel veel goesting, dus dat belooft…

 

 

Weggeefwinkel in ons atelier!

26 augustus wordt de warmste dag van deze zomer (of de koelste, kies zelf maar wat je het aangenaamst vindt!) want Sluizeken zomert!

Sluizeken is de wijk waar het vaste atelier van ONBETAALBAAR thuis is. Wij kunnen natuurlijk niet ontbreken op dit superieuke buurtfeest. We zetten de poorten wijd open en nodigen je uit om op bezoek te komen, een koffietje te drinken, het atelier te leren kennen én misschien naar huis te gaan met een nieuwe aanwinst uit onze one-day-only weggeefwinkel!

Waar? Bomastraat 35a, 9000 Gent
Wanneer? 26 augustus, van 10u tot 17u

Meer weten over het buurtfeest? ->
https://stad.gent/samenleven-welzijn-gezondheid/samenleven/buurtwerk-voor-door-en-samen-met-bewoners/buurtwerk-de-wijken/buurtwerk-sluizeken-tolhuis-ham/buurtfeest-sluizeken-zomert

WORKSHOP / WORKFLOWFESTIVAL

 

Een stoel die bewijst dat zitten op paletten ook stijlvol kan…
In 1974 maakte de Italiaanse designer Enzo Mari het project ‘Autoprogettazione by Mari’, een collectie zelfbouwmeubelen. Iedereen kon en moest volgens hem een designobject in huis kunnen halen. Met eenvoudige stappen en de meest courante materialen kan elke knutselaar zelf een object maken.

 • Zondag 26 augustus : workshop design i.s.m. ONBETAALBAAR (doorlopend van 11 uur tot 17 uur in te stappen) tijdens het WORK FLOW feestweekend!
  Vooraf reserveren is mogelijk via deze ticketlink.

 

 

Un|settled

Un|settled in Raversyde
ZATERDAG 30 JUNI T.E.M. ZONDAG 11 NOVEMBER

Nog nooit leken zo veel mensen weg van huis te zijn, uit noodzaak of uit vrije wil. In de expo Un|settled te Raversyde Oostende schenken kunstenaars aandacht aan de kleine en grote verhalen die achter elke tocht schuilen.

ONBETAALBAAR gaf een thuis aan het werk van Aïlien Reyns en verzorgde de opvallende signalisatie doorheen het parcours.

ONBETAALBAAR goes Copacobana!

Copacobana + ONBETAALBAAR! 

ONBETAALBAAR mag meespelen op het leukste festival van Gent!
Vrijdagavond + zaterdag overdag (van 14u tot 22u) + zondag overdag (van 14u tot 20u) : 

ONBETAALBAAR en vrienden/vrijwilligers maken van oude, afgedankte spullen (Copacobana-décorstukken uit vervlogen tijden, oude terrasmeubels…) nieuwe zit- en chillmeubels voor het COPACOBANA publiek.

Kom ons een bezoekje brengen en geniet van de sfeer, de drankjes, het oorverdovende zaag-lawaai en de allround creativiteit!

Beeld: Laura Ginneberge + verbastering door ONBETAALBAAR

Bedankt, Roeselare!

Bedankt, klimaatswitch Roeselare!

Ihkv het zolderdebolder project transformeerden onze makers een grote hoop zoldermateriaal tot nieuwe, unieke objecten – wij genoten ervan en het publiek ook!

beelden: Richard Duyck

OPEN ATELIER #05

StRaf Werk
: ode aan
ambachten

 

ONBETAALBAAR en de cursisten van Sint-­Rafaël, een school voor volwassenen met een visuele beperking, brengen op 9 en 10 juni een ware ode aan ambachten. Onder de ­noemer StRaf Werk word je meegenomen in een ­parcours doorheen het atelier waar ­allerlei ­klassieke technieken, zowel traditioneel als ­vernieuwend of eigenzinnig worden toegepast.

Programma
ZA 9 & ZO 10 juni 14u – 20u

EXPO
Doorheen het weekend kan je het resultaat komen bewonderen van het wekelijks bezoek van de cursisten van St. Rafaël aan onze werkplaats. Ook resultaten van de live activiteiten worden meteen getoond.

WORKSHOPS/DEMONSTRATIES  

 • BIEZEN
  We tonen je op reuzeformaat hoe een gebiesde stoel tot stand komt. Met opgerolde lakens en een bedframe gaan we samen met jou aan de slag om deze oude techniek op verhelderende wijze toe te passen. 
 • CANNEREN
  Canneren is een erg precies werk, dat serieuze skills en veel geduld vraagt. In het atelier kan je een expert live aan het werk zijn. En da’s nog niet alles, je kan ook je eigen gecanneerde schatten laten herstellen!
 • VILTEN
  Ooit al gehoord van een gevilt ‘schilderij’? Dimitri en Annemie werken twee dagen lang aan een wollen meesterwerk waar ook jij aan kan bijdragen. 
 • VLECHTEN
  Sara Dykmans gebruikt traditionele vlucht­technieken om knappe, mystieke maskers te maken. Kom kijken en test intussen je eigen vlecht-­vaardigheden op PET-flessen. Met een beetje geduld kan je naar huis met je eigen unieke fles-lamp!
 • KNOPEN, WEVEN, BREIEN
  COLLECTIEF TEXTIEL voert doorlopend onderzoek naar textiele technieken en ­materialen. Tijdens het Open Atelier showcasen ze recente resultaten en methodes.
 • BRAILLE
  Een uitzonderlijke kans om het ingenieuze, prachtige systeem van brailleschrift te zien, te snappen én zelf uit te proberen. Laat een liefdesbrief of een gedichtje voor vaderdag vertalen in braille, en laat de ontvanger jouw boodschap ontcijferen aan de hand van de bijgeleverde legende.
 • COILING
  Onze vrienden van Manoeuvre zijn ook weer van de partij, hoera! Zoals gewoonlijk gaan zij op artistiek verantwoorde, uiterst gezellige wijze aan de slag met een groots textiel groeps-kunstwerk. Deze keer wordt het een lichtgewicht ‘coiling’ spektakel, waar jij spelenderwijs (en kletsenderwijs) een vergeten techniek zelf kan aanleren.

 

BAR/FOOD
Ook een kunstminnend publiek kan niet op expo’s en workshops alleen overleven. Daarom is onze bar het hele weekend open – zet de lente in met een fris wijntje, een gezellige koffie met een een stukje taart, een lokaal, fairtrade, ghentmade, hip én verantwoord (enz. enz.) pintje…
en parkeer je derrière op het gemakje op onze kerkstoel/barkrukken.

 

! OPROEP !

Heb jij een stoel met ­gecanneerde zitting/leuning die al betere tijden gekend heeft? Neem hem mee en laat hem terug in volle glorie herstellen door de canneer-expert van Sint-Rafaël!

ZOLDERDEBOLDER

 

In het kader van de klimaatswitch  worden in Roeselare de zolders leeggemaakt.

Want wie zijn zolder wil isoleren moet die natuurlijk wel eerst vrijmaken, en dat is vaak geen makkelijke stap. Zolderdebolder kwam langs bij inwoners om het proces niet enkel makkelijker maar ook aangenamer te maken. Want niet alles wat weg moest belandt op de afvalberg…

De makers van ONBETAALBAAR doen op 27 mei namelijk weer hun uiterste, creatieve best om van afgedankte zolderschatten nieuwe, unieke designstukken te maken. Wie graag zelf de handen uit de mouwen steekt mag ook een ‘zolderlamp’ maken.

(Als in: van de zolder én voor de zolder!)

WAAR: RSL, Roeselare

WANNEER: 27 mei, 10u tot 17u

VOOR WIE: Het Open Atelier is vrij te bezoeken door iedereen, jong en oud.

 

TumultInGent#6

Tumult kraakt de Krook!

Voor het eerst kan je kunst ontdekken op alle verdiepingen van dit gigantische gebouw. Zo’n 40 curatoren uit het Gentse culturele veld laten er hun kunstenaars op los. En tussen zo’n fijne groep kan ONBETAALBAAR niet ontbreken. Onze makers zorgden voor een bonte verzameling ONBETAALBARE ambassadeurs in het café. Neem plaats op unieke stoelen, krukjes, zitmeubels en lees ondertussen hun geschiedenis en verhaal in het paspoort dat erbij hoort.

WANNEER? woensdag 2 mei, 10u tot 23u

LOCATIE? Krook, Gent

Workshops Ter Dilft

Ter Dilft ONDERSTEBOVEN!

De ‘K R A A K en maak‘ van ONBETAALBAAR in CC Ter Dilft was één van de meest uitvoerige projecten van het collectief tot nu toe. De oude gebouwen van het cultuurcentrum werden gesloopt onder artistieke begeleiding van de krakers en makers van ONBETAALBAAR. Ruimtes werden omgetoverd, in brand gestoken, uitgebroken en in stukjes weggeschonken…

Nu, drie jaar later, is het tijd voor de laatste fase van het project.

De nieuwe gebouwen van Ter Dilft staan er. Zij worden ingehuldigd en verwelkomd in een feestelijke openingsweekend, maar ONBETAALBAAR brengt nog een laatste groet aan de vorige gewelven. Al die tijd hebben wij een aantal restanten van de oude gangen en zalen van Ter Dilft bewaard. Die gaan we nu omtoveren tot nieuwe objecten, en dat doen we samen met het publiek. 

Kom langs op 30 april en maak samen met onze makers een strandstoel van het programmazeil, een tafellamp van de oude turnramen of een dienblad of prachtstoel van de oude turnvloer. 

WAAR: CC Ter Dilft – Bornem
WANNEER: 16u – 21u / 30 april
VOOR WIE: vanaf 14 jaar
WAT: Workshops en Markt (verkoop/oplichten ONBETAALBAAR-objecten)

 

ONBETAALBAAR, MUS-e en CAMPO sloegen weer de handen in elkaar. Ditmaal was dat ter gelegenheid van de dag van de dans, een initiatief van les ballets C de la B en Alain Platel. 

Zo’n 15 groepen, samen goed voor ongeveer 250 mensen– gingen op hun vraag in om deel te nemen aan een spectaculaire massa-choreografie.


Eén groepje daarvan bestaat uit 20 vierdejaars-studenten van het PHTI. Zij leerden samen met danseressen Fanny en Vania de muziek van Le Sacre du Printemps voelen en uitbeelden in een reeks dans-improvisatie-sessies. 

 

Om hun dans kracht bij te zetten maakten ze zotte maskers met beeldend kunstenaar Tine Guns. In ons atelier gingen ze met de makers aan de slag om kostuums en rituele staffen ineen te timmeren/naaien/nieten/plakken….

Op 28 april is iedereen welkom op de Kouter om het resultaat van al die voorbereidingen te komen bewonderen en om 250 man los te zien gaan op Stravinsky’s meesterwerk!

Foto’s @ Sarah Eechaut

LOCATIE? Kouter, Gent
WANNEER? 28 april, 15:00 & 16:30
INKOM? gratis
VOOR WIE? alle leeftijden

 

 

 

 

 

10 beurtenkaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONBETAALBAAR wil van het atelier een plaats maken waar iedereen welkom is om te experimenteren / iets bij te leren / samen aan de slag te gaan.

We zijn al een hele tijd aan het broeden op een manier om dit mogelijk te maken. Daarom introduceren we nu de 10-beurtenkaart.

Wie een 10-beurtenkaart koopt kan voor 15 euro per beurt langskomen op zaterdag (van 10u tot 18u) om gebruik te maken van het atelier. Je kan zowel voor teen hout-traject kiezen als voor een textiel-traject: voor beide zal er een begeleider aanwezig zijn.

JIJ KAN OP DEZE ZATERDAGEN DUS AAN JE EIGEN PROJECT WERKEN IN ONS ATELIER EN REKENEN OP DE TECHNISCHE ONDERSTEUNING VAN ONZE HOUTBEGELEIDER EN NAAI-EXPERTE. 

IK WIL DEELNEMEN! WAT NU? 

Laat ons via info@onbetaalbaar.com weten dat jij graag een 10-beurten kaart wil en vermeld of je voor hout of textiel (of beide) kiest. Je kan je kaart afhalen en betalen op je eerste atelier-bezoek.

IK WIL DE WERKING GRAAG STEUNEN MAAR WIL NIET DEELNEMEN AAN DE OPEN ATELIERS. WAT NU?

Je kan ook vrijblijvend een ‘vriend van ONBETAALBAAR’-kaart aanvragen worden.

Met deze kaart word jij als eerste op de hoogte gebracht van komende projecten en kan je een jaar lang rekenen op 1 gratis deelname voor de workshops tijdens ieder Open Atelier.

 

 

ONBETAALBAAR op BAD – 8/9/10/11 februari

BAD – Belgium Art and Design – is een event waar je de eigentijdse creativiteit van kunst en design ontdekt. Het is een eigenzinnige beurs die je meeneemt in een totaalbeleving van Belgische kunst en design, op een karaktervolle site in Gent.
 Ook ONBETAALBAAR onderzoekt in al zijn projecten de grens tussen kunst en design, en tussen ambachtschap en kunstenaarschap. Tijdens BAD verkennen we ook een andere grens; die tussen het werk van elk van onze makers als individu, en hun werk wanneer deel uitmaken van ons collectief.
Want iedere maker brengt zijn/haar eigen visie, ervaring en manier van werken mee naar elk ONBETAALBAAR project. Om dit in de verf te zetten bieden we hen tijdens BAD een podium aan om hun eigen ontwerpen te tonen naast de voorwerpen die ze binnen ONBETAALBAAR realiseerden. Deze zij-aan-zij expo kan een venster bieden op de verschillen en overeenkomsten van hun collectief en individueel ontworpen werk. 
ONBETAALBAAR presenteert: 

|vormen|
Jaap Bontekoe
Wannes Verhees
Youri Cruypeninck
Op Maak
Alexandre Lowie
Jan Fack
Cover and Couch
Anton Proost
Studio Helder

Wanneer:
08 – 09 – 10 – 11 februari 2018

Waar:
ICC-international convention centre
Van Rysselberghedreef 1
Citadelpark Gent
credit afbeeldingen: Richard Duyck

JustAGoodProgram 

 

Geschilderd, geschaafd, onthoofd of verbouwd: de afgedankte objecten waarmee ONBETAALBAAR aan de slag gaat worden op allerlei manieren getransformeerd door hun makers.
Tijdens JUST A GOOD PROGRAM is iedereen welkom om De Werkwinkel te bezoeken in Bomastraat 35 en met eigen ogen te zien hoe dat proces in zijn werk gaat.
In De Werkwinkel kan je het volledige traject volgen dat een afgedankt object aflegt wanneer het in onze handen terecht komt.
(Onderdelen van) oude of kapotte meubels worden opgevangen en geregistreerd. Hierbij staan hun schenkers het verhaal en de geschiedenis van het stuk voorgoed af aan ONBETAALBAAR.
Deze ‘sans papiers’ zijn nu grondstoffen. Ze belanden in de ‘afvalberg’, waaruit ze geselecteerd kunnen worden door onze makers die er een nieuwe toekomst voor zien. Onder deskundige handen worden ze omgebouwd tot nieuw designstuk dat recht naar de fotostudio gaat voor zijn nieuwe paspoortfoto.
De Grafiekfabriek voorziet het nieuwe object van een naam en van de nodige documenten, waarna het recht naar de ONBETAALBAAR-winkel verhuist.
Hier wordt een nieuwe eigenaar en een nieuwe thuis gezocht in de vorm van een onderhandeling waarbij de koper de prijs kiest.
Voor de gelegenheid stelt ONBETAALBAAR ook een werktafel open voor bezoekers die zelf afgedankt materiaal willen ombouwen en oplichten tot een pracht-lampje.
Kom de makers van ONBETAALBAAR een bezoek brengen in hun atelier, schenk jouw afgedankte spullen, timmer/zaag mee en ga naar huis met een ONBETAALBAAR designstuk! 
 • WANNEER:
Zaterdag 17 maart
12u – 18u
 • WAAR:
CAMPO boma
 • VOOR WIE:
Alle leeftijden.
(Workshops toegankelijk vanaf 12 jaar, begeleiding van een ouder is welkom wanneer er nog niet zelfstandig gewerkt kan worden.)
Capaciteit: maximum 6 deelnemers tegelijk.
(Indien de werktafel volzet is bedraagt de wachttijd gemiddeld 30 tot 45 minuten.Wil je heel zeker zijn van je plek? Reserveer dan een plaatsje via mieke@onbetaalbaar.com.)
INKOM?
Gratis te bezoeken.
Als je zelf een lampje wil maken vragen we een vrije bijdrage voor het gebruik van restmateriaal – indien je zelf materiaal binnenbrengt is je deelname gratis.

 

JINGLE BALLS / KERSTMARKT

 

 

JINGLE BALLS: eindelijk een écht wijze kerstmarkt! 

CAMPO en ONBETAALBAAR slaan de handen in elkaar om samen met onze makers en kunstenaars een heus kerst-event te brengen.

Performances, cadeautjes, glühwein 2.0, muziek, marktstalletjes, vrienden, feest, gezelligheid… Alles wat je nodig hebt om op te warmen wanneer de temperatuur buiten onder nul zakt.

WAT VALT ER TE BELEVEN OP JINGLE BALLS?

Sorry, maar laten we eerlijk zijn: andere kerstmarkten zijn saai.
Daarom pakken wij het anders aan. ONBETAALBAAR en CAMPO met trots volgende marktkramers voor:

Robbert&Frank, Frank&Robbert zorgen voor de origineelste cadeaus die dit jaar onder je kerstboom zullen liggen,
Silke & Hannes sampelen nieuwjaarsbrieven,
Jaha Koo & Eunkyung laten je genieten van rijsthapjes en bieden je het verhaal aan van de rijstkoker aan,
Maxim Storms heet je welkom op de grote opening van het Mini-Museum,
Louis Vanhaverbeke draait lekkere nummertjes én lekkere pannenkoeken
Julian Hetzel biedt zeep aan waarmee je je schuldgevoelens kan wegwassen (1 zeep koken = 1 zeep schenken aan het goede doel!)
bij Benjamin Verdonck kan je een mini-voorstelling bijwonen,
Space is Only Noise, Stampilon, Studio Helder, Recycle Art,… de grafische vrienden en makers van ONBETAALBAAR komen uit alle hoeken van het land opdagen om u vanalles aan te bieden. Van kerstkaartjes tot en met meubelstukken.

FOOD, DRINKS, PARTY-TIMES

Ook wie honger en dorst heeft is welkom:
Gestreken Croques (zo zijn ze meteen ook rimpelvrij), (Kerst)taartjes, Glühk (een cocktail die speciaal voor de gelegenheid bedacht werd door Jigger’s), heerlijke koffie door HonkyTonkCoffee, warme thee van Be Your Tea en koude drankjes aan de bar…

FEEST OP VRIJDAGAVOND! 

Vrijdagavond opent de kerstmarkt zijn deuren om 17u, vroege vogels zijn vanaf dan welkom om de kerstsfeer op te snuiven. Later op de avond opent het Mini-Museum van Maxim Storms – dat met “Hurry Worry Worse” zijn eerste tentoonstelling viert.
Bij een vernissage hoort een serieus feestje – daar zorgt Studio 45 voor, met schwung en met swingende plaatjes, zoals we dat van hem gewend zijn.

Waar?

CAMPO – ONBETAALBAAR boma, Bomastraat 35, 9000 Gent

Wanneer?

Volg de Facebook-pagina om precies te weten wie wanneer aanwezig is!

Vrijdag 15 december vanaf 17u
Zaterdag 16 december van 14u tot 20u
Zondag 17 december van 10u tot 20u
(drinks en food vanaf 10u – de meeste kraampjes openen hun deuren ook zondag vanaf 14u) 

Voor wie? 

Voor iedereen, ongeacht leeftijd. 

Meer info op onze Facebook– en Event-pagina.

See you there!
Met warme groeten van het hele ONBETAALBAAR-team

 


 

OPLICHTEN – C-MINE GENK

Met het project ‘OPLICHTEN’ transformeert ­ONBETAALBAAR samen met C-mine ­afgedankt ­materiaal tot nieuwe voorwerpen: de ‘­OPGELICHTEN’. Hiervoor bouwen ze C-mine ­designcentrum om tot een atelier. De creaties kan je het weekend nadien ­bewonderen en aankopen in de shop.cmine_oplichten0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Inzameling materiaal
  11 & 12 november | 14u – 17u
  18 t.e.m. 22 november | 10u – 17u

Duik in je kelder op zoek naar objecten met een verhaal.  Kapotte meubels, hout-en metaalresten, stukken stof of leder,… Wil je zeker zijn dat de ­makers van ONBETAALBAAR met je oude schat aan de slag kunnen?  Klik dan hier om ons een foto van jouw object te sturen.

 • Open atelier
  20 t.e.m. 24 november | 12u – 20u

Kom binnenkijken in C-mine design­centrum, dat een hele week het atelier wordt van de makers van ­ONBETAALBAAR

 • Oplichten shop
  25 november | 12u – 20u
  26 november | 10u – 18u

Na een week van verzamelen, ­bedenken en bricoleren verhuizen de “opgelichte” objecten naar een mooie shop in C-mine designcentrum. Daar staan ze te wachten op hun nieuwe ­eigenaar. Ga met een uniek design stuk naar huis, wie weet gemaakt uit jouw oude stoel- of houtresten.

 • Randprogramma

Kinderkunstendag
19 november | 12u30 – 15u30
Workshop voor jonge makers (6 – 12 jaar)
· Neem best een object mee van thuis van
waaruit je kan vertrekken om te mengen met
het materiaal van ONBETAALBAAR
· Leer de basistechnieken en ontwikkel je idee
· Neem je afgewerkte product mee naar huis!

Drank & cake voorzien
Tickets: € 5 per kind
via c-minecultuurcentrum.be

Closet-en stocksale
26 november | 10u – 18u
Kom neuzen in de kleerkasten van modeliefhebbers of shop de stock van je favoriete merken. Focus op kwaliteit & Belgische mode!

We Margiela – film
25 november | 20u15
Pre-drink vanaf 18u aan
C-mine designcentrum
Tickets: €8 via c-mine.be

Intakes Oplichten C-Mine

Klik hier voor meer informatie over het project!

Duik in je kelder op zoek naar objecten met een verhaal.  Kapotte meubels, hout-en metaalresten, stukken stof of leder,… Wil je zeker zijn dat de ­makers van ONBETAALBAAR met je oude schat aan de slag kunnen? Vul dan onderstaand formulier in (vergeet niet om een foto toe te voegen)!

  Foto van het object - max. 2Mb - jpg, png of gif (*)

  Te Koop!

  Van 09u tot 17u is de ONBETAALBAAR showroom open!
  Kom kijken, kom kijken, en zie wat er te koop staat!

  Eens je je hart verloren hebt aan een uniek stuk, kies je de prijs zelf in een onderhandelingsspel.

  Horror Vacui

  FullSizeRender 49

  Kom meetekenen met Drawing Days!

  Drawing Days komt steeds naderbij – en het open Atelier wordt stilaan omgetoverd tot deels vlekkeloos – deels het-kan-niet-bevlekter paradijs…

   

   

  Horror Vaccui tijdens Drawing Days

   

  HORROR VACUI, ZA & ZO 10-17u, Bomastraat 35 Gent
   

  ONBETAALBAAR transformeert objecten. Door te timmeren, te hameren, te zagen, door ze verder af te breken en door ze terug in elkaar te steken…

  Maar tijdens Drawing Days pakken we de transformatie anders aan. In dit project krijgen alle meubelstukken en voorwerpen een nieuw leven door ze te betekenen, te beschilderen of bestempelen.

  Vormen, vlekken, patronen, strepen en stippen: ook dat is tekenen. Zo lang er maar geen leegte meer te bespeuren valt!

  reserveren vrije werkweek

  Van 21 tot 27 augustus kan je in ons atelier in Bomastraat 35, ZELF de handen uit de mouwen steken om een EIGEN idee, ontwerp uit te werken.

  Heb jij ook al lang een projectje klaarstaan  of een plan in je hoofd  en wil je hier graag mee aan de slag gaan?

  Van 10u tot 18u kunnen we je bijstaan om er deze keer echt werk van te maken.

  Inschrijven welke dagen je komt, kan via sophie@onbetaalbaar.com.

  Best wel snel te reageren want de plaatsen zijn beperkt!
  En op 27 augustus tijdens het buurtfeest zetten wij ook van 10-18u onze deuren open en organiseren we een WEGGEEFWINKEL, we houden grote opkuis en verscheidene materialen kan je eenmalig gratis komen ophalen om ze een tweede leven te geven.

  vrije werkweek

  Van 21 tot 27 augustus kan je in ons atelier in Bomastraat 35 zelf de handen uit de mouwen steken om een eigen idee, ontwerp uit te werken. Heb jij ook al lang een projectje klaarstaan  of een plan in je hoofd  en wil je hier graag mee aan de slag gaan?
  Van 10u tot 18u kunnen we je bijstaan om er deze keer echt werk van te maken.

  Inschrijven kan via sophie@onbetaalbaar.com

   

   

  Roestvrij

  ROESTVRIJ
  WONEN EN LEVEN IN OOSTENDE

  EXPO
  zat 17 & zon 18 juni 2017
  zat 24 & zon 25 juni 2017
  14:00 > 17:00

  gratis belevingsparcours met drie haltes:
  CC De Grote Post / privé-woning Freek Neirynck / woonzorgcentrum ‘De Boarebreker’

   

  Meer en meer mensen wonen in of komen naar Oostende om er oud te worden. Urbanologen denken na over slimme steden. Maar hoe kunnen we op dit moment met simpele ingrepen en begrip voor elkaar kleine ongemakken verhelpen? Dat is de vraag waarover het project ROESTVRIJ zich buigt. De afgelopen maanden ging De Grote Post samen met kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR en de educatieve organisatie MUS-E Belgium op zoek naar creatieve oplossingen. Ze deden hierbij beroep op de volgende generatie. Volg het parcours doorheen Oostende en houdt halt op drie plekken waar je kennismaakt met de ingrepen van kunstenaars, met de utopische ideeën van kinderen en met bewoners zelf.

  Naast het parcours is er op zondag 18.06 om 10:30 een Ontbijtgesprek met de makers en andere gasten en uiteraard koffie, thee en ander lekkers.

   

   

   

  HET PARCOURS

  • De Grote Post

  Belevingsruimte met

  • het herinneringsmonument: enkele leerlingen uit het VTI ontwierpen een meubel dat verwijst naar herinneringen en dat ideaal is om lievelingsobjecten met emotionele waarde in op te bergen.
  • Pop-up boek: de ideeën, schetsen, maquettes … van de leerlingen van OLKO en De Groeiboom werden gebundeld in een indrukwekkend portfolio. Enkele van deze utopische uitvindingen vind je ook terug langs het parcours.

   Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende

  • Privéwoning Freek Neirynck
   De woning van deze artistieke duizendpoot werd op creatieve wijze aangepast door het kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR. Op het gelijkvloers zorgden zij voor ludieke, persoonlijke ingrepen die het leven comfortabeler maken.

  Albert I-promenade 43, 8400 Oostende

  • Woonzorgcentrum ‘De Boarebreker’
   De creatievelingen van ONBETAALBAAR legden ook hun oor te luister bij de bewoners van De Zeeparel, een afdeling van de Boarebreker. Ze lieten hen dromen over een aangenamere leefruimte, met meer kleur, bijzondere kussentjes als ruggensteun, een goed leesbare klok en kalender, een zitmeubel buiten dat je tegen de wind beschermt, een spelletjesmodule… Ze brachten de zee naar binnen en maakten de ruimte wat prikkelender voor als de kleinkinderen op bezoek komen. Ze gingen met alledaagse verzuchtingen aan de slag en komen met onalledaagse oplossingen voor de dag.

  Kaïrostraat 82, 8400 Oostende

  Praktisch

  Dit parcours is gratis en kan tijdens de twee weekenden van 17 & 18.06 en 24 & 25.06 doorlopend bezocht worden tussen 14:00 en 17:00. Het Ontbijtgesprek op 18.06 van 10.30 tot 12.30 is betalend. Reserveren kan via www.degrotepost.be

  De volgorde van het parcours kun je vrij kiezen maar we raden je aan om te starten in de belevingskamer in De Grote Post. Op elke locatie vind je een programmaboekje met meer info over de werken. Let voor je de locatie binnengaat, op de indrukwekkende utopische voorwerpen, uitgedacht door de leerlingen van de deelnemende basisscholen.

  Partners

  ROESTVRIJ is bijzonder artistiek project van De Grote Post, het Gentse kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR en de kunstenaars van het platform MUS-E, (Youri Cruypeninck & Liesbeth Feys), Het VTI Oostende en enkele rust- en verzorgingstehuizen uit Oostende, basisscholen OLKO en De Groeiboom.

  ROESTVRIJ kadert binnen GLOED, het artistiek traject van De Grote Post dat komaf wil maken met het stereotype beeld dat verschillende generaties ook in verschillende werelden leven


  Screen Shot 2017-05-22 at 12.11.45

  OPLICHTEN WAREGEM

  A5_WAREGEM_03

   

  In het kader van de opening Zuidboulevard en welzijns­winkel op zaterdag 3 juni 2017 blazen ONBETAALBAAR en het welzijnshuis Waregem samen met een aantal jonge ondernemers nieuw leven in de oude bibliotheek.

  Met het project ‘OPLICHTEN’ transformeert ­ONBETAALBAAR* samen met het welzijnshuis ­afgedankt materiaal tot ­nieuwe voorwerpen: de ‘OPGELICHTEN’. Hiervoor bouwen ze het ­gelijkvloers van de bib om tot een broeierig atelier. De ­creaties bieden ze er ook opnieuw te koop aan.

  • INZAMELING MATERIAAL (6 & 7 mei)
   Haal je afgedankte materialen van onder het stof en breng ze op 6 of 7 mei binnen in CC De Schakel. Stuur vooraf een foto van jouw materiaal naar sophie@onbetaalbaar.com ; zo weten we welke ­objecten we mogen verwelkomen.

  ONBETAALBAAR en het welzijnshuis gaan er in de ­laatste week van mei mee aan de slag. Ze buigen zich over jouw afdankertje, verwerken het in een nieuw ontwerp en ­bezorgen het een tweede leven. Elk ‘opgelicht’ object krijgt een paspoort waar je meer info vindt over de restmaterialen, de makers en het idee.

  • VERKOOP ‘OPLICHTEN’ (3 juni)

  Alle ‘opgelichten’ worden op het gelijkvloers van de oude bibliotheek aan geïnteresseerde kopers ­aangeboden. Je kan zelf de prijs bepalen, in overleg met de verkoper. Wat zal de balans tussen koopprijs en kostprijs worden? Kom het te weten op 3 juni!

   

  • MAKERS’ CITY MARKET
   Op de eerste verdieping van de oude bib pakt jong ­ondernemend Waregem (en omgeving) uit met een eigen marktplaats. De markt staat integraal in het teken van jonge starters en is doorlopend open op 3 juni, van 14 tot 18 uur.

  open atelier 02

  stempel_gif

   

  Op 21, 22 en 23 april zetten ONBETAALBAAR & CAMPO opnieuw de deuren van het atelier in de Bomastraat voor je open. Drie dagen lang kan je er terecht voor nieuwe expo’s, 4 verschillende ­workshops en food & drinks van lokale makelij. Wees welkom! Lees Meer…

  OPLICHTEN EVERGEM

  Tijdens CAMPO passeert palmt het Gentse kunstencentrum CAMPO samen met enkele kunstenaars Cultuurcentrum Evergem in. Voor de inmiddels zesde editie bouwen we het cultuurcentrum om tot een heuse markt. Niet (alleen) met groenten-, fruit- of sacochenkramen, maar vooral met unieke (design)objecten per opbod (in Oplichten van ­ONBETAALBAAR*), kunstboeken (Maya Albert & Bad van Marie brengen met veel verve hun Memorandum van een georganiseerd leven aan de man), en handgemaakte koopwaar van lokaal en ander talent. Niets moet, alles kan, maar breng gerust je portemonnee mee!

  evergem_04

   

   

  • INZAMELING MATERIAAL
   01/02 APRIL*
   *Za 1 april van 12 tot 17 uur Zo 2 april van 10 tot 13 uur

  Heb je nog oude spullen liggen op zolder waar je geen blijf meer mee weet? Makerscollectief ONBETAALBAAR geeft ze tijdens Oplichten in hun atelier graag een tweede leven. De nieuwe of ‘opgelichte’ objecten worden voorzien van een paspoort waarin je meer info vindt over de restmaterialen, de makers, het idee en het aantal uren dat eraan ­gewerkt werd.

  Dus haal je afgedankte materialen van onder het stof en breng ze op 1 of 2 april binnen in Cultuurcentrum ­Evergem (Weststraat 31, 9940 Evergem-Sleidinge). Stuur vooraf een foto van jouw materiaal naar sophie@onbetaalbaar.com ; zo weten we welke ­objecten we mogen verwelkomen.

   

  • VERKOOP ‘MARKT’
   06  MEI⁕ (18-22U)

  Alle ‘opgelichten’ komen op 6 mei  terug naar Evergem en worden op een markt één op één te koop aangeboden. De prijs bepaal jij zelf in onderling overleg met de verkoper.

  Wie licht er wie op? Wat zal de balans tussen koopprijs en ­kostprijs worden?
  Dat alles kom je te weten op de markt tijdens CAMPO ­passeert op 6 mei.

  OBJECTIONS MSK + ONBETAALBAAR

  Screen Shot 2017-03-05 at 09.32.49

   

  OBJECTIONS

  18.02.2017 – 14.05.2017

  Hoe kunnen we verwaarloosde objecten een nieuw leven geven? Hoe kunnen we anders omgaan met de dingen die ons omringen? Welke kracht en verzet schuilen er in voorwerpen? Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) onderzoeken het (her)waarderen van objecten.

  In samenwerking met ManoeuvreONBETAALBAAR en Anneleen Van Offel reist hun project van Barcelona naar Gent.

  • Open atelier: van 18.02 tot 14.05

  Om de mogelijke levens van dingen te verkennen nodigen ze je uit om een nieuw verhaal te schrijven voor een afgedankt object. Het museum wordt op die manier belicht alsplaats van zorg, herstel en transformatie van vergeten voorwerpen en verhalen. ‘Objections’ zet verbeelding en vormgeving in om onze dagelijkse wegwerpeconomieën in vraag te stellen.

  • Europees samenwerkingsproject

  ‘Objections’ werd ontwikkeld in de Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) binnen

  het kader van een Europees samenwerkingsproject en zal tijdens de zomer-tentoonstelling Manufactories of Caring Space-Time (03.06.17–27.08.17) gepresenteerd worden door de multidisciplinaire kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koningkrijk), Oriol Vilanova (Spanje) en Manoeuvre (Gent).

  Volg het project op de webblog (www.manufactories.eu).

  • Begeleide workshops

  Tussen 18 februari en 14 mei kan je in het museum terecht voor een open atelier met diverse workshops (creative writing en verpakken). Alle info vind je in de agenda.

  17.03, 10u-13u: Creative writing voor 65+
  19.03, 10u-13u: Creative writing | Verpakken
  25.03, 10u-13u: Creative writing voor blinden en slechtzienden
  20.04, 10u-13u: Creative writing voor mensen met dementie & mantelzorgers

  21.04, 14u-16u: Workshop Writing/Wrapping/Stamping in Atelier ONBETAALBAAR(Bomastraat 35). Klik op deze link om in te schrijven.

  22.04, 14u-16u: Workshop Writing/Wrapping/Stamping in Atelier ONBETAALBAAR (Bomastraat 35). Klik op deze link om in te schrijven.

  23.04 ERFGOEDDAG, 10u-12u: Creative writing

  23.04, 14u-16u: Workshop Writing/Wrapping/Stamping in Atelier ONBETAALBAAR (Bomastraat 35). Klik op deze link om in te schrijven.

  25.04: Workshop Creative writing met gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde. Deze workshop gebeurt i.s.m. De Rode Antraciet.

  14.05: Finissage ‘Objections’
  We sluiten het project  ‘Objections’ af met performances, ateliers, repaircafé, rondetafel… i.s.m. Manoeuvre, ONBETAALBAARTimelabGents MilieufrontPerforming ObjectsAnneleen Van Offel,…

  Schrijfster Heleen Debruyne komt langs in het museum. Ook zij zal een verhaal schrijven en voorlezen.

  Openingsweekend ONBETAALBAAR + CAMPO

  flyer_opening

   

  Op 17, 18 en 19 februari geven ­ONBETAALBAAR & CAMPO de aftrap van hun samenwerking met een ­feestelijk openingsweekend. Met drie dagen vol expo’s, workshops voor groot en klein, goede muziek en food & drinks van lokale ­producenten. Het hele weekend lang kan u ook deelnemen aan ­OPLICHTEN, een markt-performance waarbij u kan bieden op een ­ONBETAALBAAR-stuk.

  Programma

  • VR 19u – …
   feestelijke openingsreceptie
   expo van makers/OPLICHTEN/food&drinks/DJ’s/…
  • ZA 10u – 22u
   workshops/expo van makers/OPLICHTEN/food&drinks/…
  • Z0 10u – 18u
   brunch (vanaf 10u)
   workshops/expo van makers/OPLICHTEN/food&drinks/…

  Workshop

  Screen Shot 2017-01-19 at 21.18.45

  Heeft u nog ergens een afgedankt meubel liggen waar u een tweede l­even voor wil? Op zaterdag 18 en zondag 19 ­februari maakt u er in een workshop met Dries Warlop en ­Youri ­Cruypeninck terug een pracht­exemplaar van.

  Inschrijven voor deze workshop kan door voor 13 februari te mailen naar sophie@onbetaalbaar.com

  Plaatsen zijn beperkt!

  Materialisme met emotie – Boek

  ONBETAALBAAR maakte een tweede boek.
  Een veilingboek met alle verhalen achter ieder object gemaakt in C-MINE. #materialismemetemotie

  er zijn nog een paar exemplaren beschikbaar.
  Interesse? Mail naar onbetaalbaar01@gmail.com
  prijs? 29,99 euro 

  foto’s/tekeningen/tekst/vormgeving: Richard Duyck / Mieke Michelle / Nick Mattan

   

  OPLICHTEN VISMIJN GENT

  Met het project ‘Oplichten’ transformeert ONBETAALBAAR afgedankt materiaal in eigen atelier tot nieuwe voorwerpen: de ‘opgelichten’. Deze bieden ze  vervolgens opnieuw te koop aan op de vrije markt.

  oplichten_a53

   

  • INZAMELING MATERIAALONBETAALBAAR spoort je aan afgedankte materialen, achtergebleven op eigen zolder of kelder te verzamelen. Binnenbrengen kan in Leiepark 22, St Denijs of ook per mail onbetaalbaar01@gmail.comDe ontwerpers gaan er vervolgens in hun eigen atelier mee aan de slag. Zo buigen ze hun hoofd over jouw afdankertje, verwerken het in een nieuw ontwerp en bezorgen ‘de opgelichten’ een tweede leven.

   

  • DE OPGELICHTENONBETAALBAAR voorziet het ‘opgelichte’ object van een paspoort waar je meer info vindt over de rest-materialen, de makers, het idee en het aantal uren dat eraan gewerkt werd.

   

  • VERKOOP
   Alle ‘opgelichten’ komen op 19 november (10-20u) en 20 november (10-18u) terug. naar de Vismijn, te Gent en worden op de maker city markt één op één aan een geïnteresseerde koper aangeboden.De prijs bepaalt de koper zelf in onderling overleg met de verkoper. Wie licht er wie op?Wat zal de balans tussen koopprijs en kostprijs worden?Dat alles kom je te weten op 19 of 20 -november.i.s.m. UNIZO

   

  13585052_1197794200255426_572485004604375261_o

  agenda

  • 18 maart
   presentatie OUT kast Vooruit
  • 25 maart
   Oplichten ihkv GROEN in Lamot gebouw te Mechelen
  • 21, 22 en 23 april
   Open Atelierdagen 2
  • 6 mei
   Markt met Oplichten in Cultuurcentrum Evergem
  • 14 mei
   Oplichten van wrapping en writing objecten in MSK
  • 3 juni
   Oplichten in voormalige bibliotheek van Cc De Schakel in Waregem
  • 16,17 en 18 juni
   eerste weekend parcours ROESTVRIJ
  • 23, 24 en 25 juni
   tweede weekend parcours ROESTVRIJ
  • juli
   pauze
  • 1- 13 augustus
   Medsurbanhaven ( internationale groep van productdesigners in ons atelier) met op 13
  • aug de EXPO
   21- 25 augustus
   workshops voor kinderen en jongeren in liegen atelier
  • 11 september
   ONBETAALBAAR op de Summerschool
  • 20 – 1 oktober
   Veiling der Dingen in Theatre 140, Veiling op 1 oktober
  • 13, 14 en 15 oktober
   Open Atelierdagen 3
  • 20 – 26 november
   Oplichten in C Mine Genk
  • 15, 16 en 17 december
   Open Atelierdagen 4 + Campo Party
  • 22, 23 en 24 december
   Indoor Kerstmarkt

  ONBETAALBAAR C-MINE

  ONBETAALBAAR C-MINE

  Met designers die afgedankte spullen een nieuwe identiteit aanmeten, ze exposeren en nadien veilen tijdens De Veiling der Dingen. Maar ook een grote closetsale-en stockverkoop, een repaircafé en workshops. Lees Meer…

  Veiling der Kinderen

  banner_facebook_weliketomoveit

   

  ONBETAALBAAR, kunstenaars Tine Guns en Louisa Maria Ponseele van MUS-E Belgium en de kinderen van het 5de en 6de leerjaar van de basisscholen De Mozaïek en De Triangel gaan samen aan de slag met bestaande materialen/objecten en geven deze een nieuw en waardevol leven. Dit resulteert in prachtige juwelen, super gadgets, (design)objecten, gekke muziekinstrumenten,… – alles op basis van de ideeën van de kinderen zelf. Lees Meer…

  K R A A K BOEK

  ONBETAALBAAR maakt een eerste boek, over de laatste dagen van het oude Cultuurcentrum Ter Dilft en de KRAAK die daar mee gepaard ging. 400 pagina’s dik, met foto’s van Richard Duyck en Sarah Eechaut, vormgegeven door Mieke Hooghe en Nick Mattan. Er zijn nog enkele exemplaren te koop voor slechts 35 euro.

  Lees Meer…

  UP.lab : UXPO

   

  UP.lab : UXPO

  Op vrijdag 25 maart nodigen we alle deelnemers en partners uit om naar het eindresultaat te komen kijken. Die avond wordt ook een award uitgereikt aan het origineelste ontwerp. Alle objecten worden opgenomen in een catalogus en een tijdelijke expo in de Oude Post te Halle. In alle deelnemende gemeentes zullen grote affiches komen te hangen met de voorwerpen en hun makers. Lees Meer…

  UPLAB

  logo_stoel

   

  UP.LAB IS HET REGIOPROJECT VAN DE JEUGD – EN CULTUURSECTOR VAN DE REGIO PAJOTTENLAND-ZENNEVALLEI. MET DE HELE REGIO GAAN WE OP ZOEK NAAR JONGE ONTWERPERS, HANDIGE JONGEREN DIE SAMEN MET DE VZW ONBETAALBAAR OBJECTEN EEN TWEEDE DESIGN-LEVEN GEVEN. Lees Meer…

  KRAAKBOEK

  11062320_931177433631721_1163621690799424868_o

   

  ONBETAALBAAR maakt een eerste boek, over de laatste dagen van het oude Cultuurcentrum Ter Dilft. 400 pagina’s, met foto’s van Richard Duyck en Sarah Eechaut, vormgegeven door Mieke Hooghe en Nick Mattan. Het is te koop voor 35 euro.

  Dit najaar beleefden de oude gebouwen van CC Ter Dilft hun laatste dagen. Omdat deze aangelegenheid niet geruisloos voorbij mocht gaan, werd er aan kunstcollectief ONBETAALBAAR gevraagd om een passend afscheid te voorzien. Lees Meer…

  KRAAK

  ONBETAALBAAR KRAAKT TER DILFT!
  3 – 17 okt 10u tot 22u

   

  • zaterdag 3 okt
  17u opening skate parcours
  18u opening parcours KRAAK
  19u speech schepen cultuur
  19u15 concert van The Reapermen
  20u dansvoorstelling RAUW van Kabinet K
  21u KRAAK de DJ
  22u sluitingstijd van het parcours KRAAK

  + 1 : Open Ateliers/Markt

  Schermafbeelding-2015-06-30-om-19.54.06-280x280

  Voor deze gelegenheid smijten we alle deuren open. De ateliers presenteren hun werk, aanvullend met het werk van invités … Ondertussen zijn we al met 27 ontwerpers/ambachten. Dé makersmarkt van Ledeberg, onder de begeleidende toon van enkele muzikale wonderen gaan we een feestelijk weekend tegemoet. Kom hangen met ons!

  Lees Meer…

  Veiling Der Dingen – Mus-e & Campo

  De makers van ONBETAALBAAR realiseren voorwerpen op basis van de -tekeningen en ideeën van de kinderen van basisschool Sint-Salvator en basisschool De Triangel.

  • Het resultaat is te zien op 9 mei in de expo te Campo Victoria.
  • Op 10 mei klopt de hamer om 15u en kan u opbieden tijdens de Veiling der -Dingen.

  Lees Meer…

  Green Bastards Garden Pakket – Te koop!

  website_gbmanual_wit4Groene vingers gezocht!

  De Green Bastards Garden is het kindje van ­tuinier Willem Van Gucht en het makerscollectief ­ONBETAALBAAR, die van Kunstencentrum Vooruit twee jaar op rij de vraag kregen om het balkon op de groentoren boven hun gloednieuwe terras op een originele, groene manier in te vullen. Lees Meer…

  ONBETAALBAAR MECHELEN

  ONBETAALBAAR MECHELEN
  Een project rond ontwerp, ambacht en Mechelse meubeltradities
  Van 13 t/m 22 maart 2015

  ONBETAALBAAR verzamelt samen met kunstencentrum NONA en de Voortgezette Opleiding voor Meubelontwerp (VOMO) afgedankte materialen. Die herwerken ze in het open atelier tot nieuwe voorwerpen, helemaal in lijn met de Mechelse meubeltraditie. Wie wil, kan zo’n nieuw object in huis halen. Vanaf 20 maart kan je ze komen bezichtigen.
  Op 22 maart worden de stukken verkocht tijdens de ‘VEILING DER DINGEN’. Je krijgt bovendien niet alleen het herwerkte voorwerp, maar ook een paspoort met het ontstaansverhaal en tekeningen mee naar huis.

  Lees Meer…

  Onbetaalbaar Licht op

  Tijdens GENT KUNST gaat ONBETAALBAAR aan de slag met oude materialen uit de kelder van het Design museum Gent, maar ook de spullen uit jouw huis zijn welkom.

  maker,grondstof,object

  Tijdens ONBETAALBAAR BERCHEM volgende ons fotograaf, Richard Duyck, de makers op van grondstof tot eindobject. De maker werd met het object/de grondstof gefotografeerd wat het ontwerp triggerde.

  Jan Fack, marble sounds
  gereedschap-copy

  DUO MAKER+OBJECT13

   

  Lees Meer…