Roestvrij

ROESTVRIJ
WONEN EN LEVEN IN OOSTENDE

EXPO
zat 17 & zon 18 juni 2017
zat 24 & zon 25 juni 2017
14:00 > 17:00

gratis belevingsparcours met drie haltes:
CC De Grote Post / privé-woning Freek Neirynck / woonzorgcentrum ‘De Boarebreker’

 

Meer en meer mensen wonen in of komen naar Oostende om er oud te worden. Urbanologen denken na over slimme steden. Maar hoe kunnen we op dit moment met simpele ingrepen en begrip voor elkaar kleine ongemakken verhelpen? Dat is de vraag waarover het project ROESTVRIJ zich buigt. De afgelopen maanden ging De Grote Post samen met kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR en de educatieve organisatie MUS-E Belgium op zoek naar creatieve oplossingen. Ze deden hierbij beroep op de volgende generatie. Volg het parcours doorheen Oostende en houdt halt op drie plekken waar je kennismaakt met de ingrepen van kunstenaars, met de utopische ideeën van kinderen en met bewoners zelf.

Naast het parcours is er op zondag 18.06 om 10:30 een Ontbijtgesprek met de makers en andere gasten en uiteraard koffie, thee en ander lekkers.

 

 

 

HET PARCOURS

  • De Grote Post

Belevingsruimte met

  • het herinneringsmonument: enkele leerlingen uit het VTI ontwierpen een meubel dat verwijst naar herinneringen en dat ideaal is om lievelingsobjecten met emotionele waarde in op te bergen.
  • Pop-up boek: de ideeën, schetsen, maquettes … van de leerlingen van OLKO en De Groeiboom werden gebundeld in een indrukwekkend portfolio. Enkele van deze utopische uitvindingen vind je ook terug langs het parcours.

 Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende

  • Privéwoning Freek Neirynck
    De woning van deze artistieke duizendpoot werd op creatieve wijze aangepast door het kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR. Op het gelijkvloers zorgden zij voor ludieke, persoonlijke ingrepen die het leven comfortabeler maken.

Albert I-promenade 43, 8400 Oostende

  • Woonzorgcentrum ‘De Boarebreker’
    De creatievelingen van ONBETAALBAAR legden ook hun oor te luister bij de bewoners van De Zeeparel, een afdeling van de Boarebreker. Ze lieten hen dromen over een aangenamere leefruimte, met meer kleur, bijzondere kussentjes als ruggensteun, een goed leesbare klok en kalender, een zitmeubel buiten dat je tegen de wind beschermt, een spelletjesmodule… Ze brachten de zee naar binnen en maakten de ruimte wat prikkelender voor als de kleinkinderen op bezoek komen. Ze gingen met alledaagse verzuchtingen aan de slag en komen met onalledaagse oplossingen voor de dag.

Kaïrostraat 82, 8400 Oostende

Praktisch

Dit parcours is gratis en kan tijdens de twee weekenden van 17 & 18.06 en 24 & 25.06 doorlopend bezocht worden tussen 14:00 en 17:00. Het Ontbijtgesprek op 18.06 van 10.30 tot 12.30 is betalend. Reserveren kan via www.degrotepost.be

De volgorde van het parcours kun je vrij kiezen maar we raden je aan om te starten in de belevingskamer in De Grote Post. Op elke locatie vind je een programmaboekje met meer info over de werken. Let voor je de locatie binnengaat, op de indrukwekkende utopische voorwerpen, uitgedacht door de leerlingen van de deelnemende basisscholen.

Partners

ROESTVRIJ is bijzonder artistiek project van De Grote Post, het Gentse kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR en de kunstenaars van het platform MUS-E, (Youri Cruypeninck & Liesbeth Feys), Het VTI Oostende en enkele rust- en verzorgingstehuizen uit Oostende, basisscholen OLKO en De Groeiboom.

ROESTVRIJ kadert binnen GLOED, het artistiek traject van De Grote Post dat komaf wil maken met het stereotype beeld dat verschillende generaties ook in verschillende werelden leven


Screen Shot 2017-05-22 at 12.11.45