OPEN ATELIER #05

StRaf Werk
: ode aan
ambachten

 

ONBETAALBAAR en de cursisten van Sint-­Rafaël, een school voor volwassenen met een visuele beperking, brengen op 9 en 10 juni een ware ode aan ambachten. Onder de ­noemer StRaf Werk word je meegenomen in een ­parcours doorheen het atelier waar ­allerlei ­klassieke technieken, zowel traditioneel als ­vernieuwend of eigenzinnig worden toegepast.

Programma
ZA 9 & ZO 10 juni 14u – 20u

EXPO
Doorheen het weekend kan je het resultaat komen bewonderen van het wekelijks bezoek van de cursisten van St. Rafaël aan onze werkplaats. Ook resultaten van de live activiteiten worden meteen getoond.

WORKSHOPS/DEMONSTRATIES  

 • BIEZEN
  We tonen je op reuzeformaat hoe een gebiesde stoel tot stand komt. Met opgerolde lakens en een bedframe gaan we samen met jou aan de slag om deze oude techniek op verhelderende wijze toe te passen. 
 • CANNEREN
  Canneren is een erg precies werk, dat serieuze skills en veel geduld vraagt. In het atelier kan je een expert live aan het werk zijn. En da’s nog niet alles, je kan ook je eigen gecanneerde schatten laten herstellen!
 • VILTEN
  Ooit al gehoord van een gevilt ‘schilderij’? Dimitri en Annemie werken twee dagen lang aan een wollen meesterwerk waar ook jij aan kan bijdragen. 
 • VLECHTEN
  Sara Dykmans gebruikt traditionele vlucht­technieken om knappe, mystieke maskers te maken. Kom kijken en test intussen je eigen vlecht-­vaardigheden op PET-flessen. Met een beetje geduld kan je naar huis met je eigen unieke fles-lamp!
 • KNOPEN, WEVEN, BREIEN
  COLLECTIEF TEXTIEL voert doorlopend onderzoek naar textiele technieken en ­materialen. Tijdens het Open Atelier showcasen ze recente resultaten en methodes.
 • BRAILLE
  Een uitzonderlijke kans om het ingenieuze, prachtige systeem van brailleschrift te zien, te snappen én zelf uit te proberen. Laat een liefdesbrief of een gedichtje voor vaderdag vertalen in braille, en laat de ontvanger jouw boodschap ontcijferen aan de hand van de bijgeleverde legende.
 • COILING
  Onze vrienden van Manoeuvre zijn ook weer van de partij, hoera! Zoals gewoonlijk gaan zij op artistiek verantwoorde, uiterst gezellige wijze aan de slag met een groots textiel groeps-kunstwerk. Deze keer wordt het een lichtgewicht ‘coiling’ spektakel, waar jij spelenderwijs (en kletsenderwijs) een vergeten techniek zelf kan aanleren.

 

BAR/FOOD
Ook een kunstminnend publiek kan niet op expo’s en workshops alleen overleven. Daarom is onze bar het hele weekend open – zet de lente in met een fris wijntje, een gezellige koffie met een een stukje taart, een lokaal, fairtrade, ghentmade, hip én verantwoord (enz. enz.) pintje…
en parkeer je derrière op het gemakje op onze kerkstoel/barkrukken.

 

! OPROEP !

Heb jij een stoel met ­gecanneerde zitting/leuning die al betere tijden gekend heeft? Neem hem mee en laat hem terug in volle glorie herstellen door de canneer-expert van Sint-Rafaël!