scoutshuis

presentatie_fiche_infopunt

  • Hier leeft een scout.

In het voorjaar van 2016 verhuisde het hoofdkwartier van Scouts en Gidsen Vlaanderen van zijn vertrouwde stek aan het Centraal Station naar de Wilrijkstraat in Borgerhout. In het nieuwe pand zijn zowel een herberg, een winkel, een vergaderruimte, als het nationaal secretariaat van de scouts ondergebracht.,Het gebouw moet dus zowel een kloppend hart zijn dat bruist van de jonge energie; als een haven waar ‘scouts en gidsen thuiskomen’.

De vertrouwde habitat voor een scout moet aan enkele kernvoorwaarden voldoen; niets is er te afgelikt, alles is functioneel, je voelt de natuur in het gebouw, je krijgt er zin om te spelen, en creativiteit en vindingrijkheid krijgen er ademruimte. Met deze eigenschappen als insteek ging ONBETAALBAAR aan de slag om het pand in te richten, op hun vertrouwde werkwijze, die op hergebruik een duurzaamheid steunt.

  • Tweede leven inrichting oud Scoutshuis

De meubels die in het vorige scoutshuis dienst deden werden niet afgedankt, maar zoveel mogelijk behouden en aangepast om te passen in de sfeer van het nieuwe gebouw. Dit deed het team van ONBETAALBAAR in samenwerking met Kunnig en Levanto door hen met eenvoudige verftechnieken van nieuwe kleuren te voorzien, te herstofferen, en te transformeren op een manier die rekening hield met de aanpak van architectuurbureau B-architecten.

Wannes De Bruycker, Sophie De Somere en Natasja Billiau stonden in voor het ontwerp van de meubels en het concept van de algemene inrichting voor de ruimtes. (tekening stoelen en tafels)

Voor het opschuren en herstofferen van de stoelen en zetels werd er samengewerkt met Kunnig en Levanto.

 

presentatie_fiche_infopunt2

  • De oude stoeltjes werden geschuurd, in-geolied en op speelse wijze herschilderd. Met een likje verf worden sommige pootjes buitenbeentjes, en worden vlakken voorzien van organisch ogende patronen.

presentatie_fiche_infopunt3presentatie_fiche_infopunt4

  • Tafels werden in twee gedeeld, zowel optisch als letterlijk, om zitruimtes te creëren die de ruimte zo goed mogelijk benutten. Door het onconventionele doorbreken van de rechthoeken ontstaat er ruimte voor het denken buiten bestaande kaders.

presentatie_fiche_infopunt5

  • De toevoeging van mousse aan het zitvlak, dat dan gestoffeerd werd met een nieuwe soort skai, zorgt ervoor dat de stoelen ook comfortabel blijven.

presentatie_fiche_infopunt6

  • Het mooie kader van oude hangstoelen werd gebruikt als skelet voor een nieuwe bekleding die gewonnen werd uit de typische tentzeilen.

presentatie_fiche_infopunt7

  • Elk van de zes verdiepingen van het scoutshuis heeft zijn eigen kleur. Zo kregen deze barkrukken en hoge tafels een frisse uitstraling door accenten in het oranje; de kleur van de koffiehoek.

presentatie_fiche_infopunt8

  • Natuur binnenbrengen kan soms heel puur en eenvoudig zijn. Tafeltjes met een zuivere uitstraling worden speels door de toevoeging van boomstronkjes op wielen. De ruimte wordt nog groener door de toevoeging van grote planten, maar geheel voelt toch helemaal niet druk aan.

presentatie_fiche_infopunt9presentatie_fiche_infopunt10