Roestvrij

ROESTVRIJ

EXPO / PARCOURS
13 – 17 NOV. 2019

Vernissage expo: 16 NOV om 17:00 – gratis zonder reservatie, in CAMPO Victoria
Parcours: 17 NOV om 14:00 – tickets

ROESTVRIJ is een artistiek participatief project. Een poging om kunst en welzijn met elkaar te verbinden, en bruggen te bouwen tussen de verschillende generaties in de buurt. Het vertrekpunt: hoe kun je van leefruimtes in zorginstellingen plekken maken waar het aangenaam vertoeven is, en waar mensen van verschillende generaties elkaar graag ontmoeten?

ROESTVRIJ

De voorbije maanden organiseerde ONBETAALBAAR in samenwerking met MUS-E artistieke ateliers met lagere schoolkinderen van ‘De Mozaïek’ en inwoners van het woonzorgcentrum VZW Domino. Ook middelbare scholieren van het SPECTRUM namen deel aan dit intergenerationeel project.

Onder begeleiding van kunstenaars en ontwerpers werkten kinderen en jongeren samen om de woonomgeving van de ouderen te verbeteren. De eerste fase was een artistiek vooronderzoek met de bewoners, hun bezoekers en het personeel, en met de twee scholen. In workshops begeleidden kunstenaars de ouderen om, via speelse interacties met kinderen en jongeren, ‘op verhaal’ te komen.

Winne Clement (muzikant, geluidsmaker), Sarah Eechaut (stempelmaker en fotografe), en Joel Schuurmans (beeldend kunstenaar) gingen met de kinderen aan de slag en samen met de bewoners experimenteerden ze met geluiden, muziek, foto’s, stempels, collages, …

Deze ontmoetingen dienden als inspiratie voor deel twee van het traject: het herinrichten van de gangen en de leefruimtes van WZC Domino, door ontwerpers en makers van ONBETAALBAAR. Het hele werkproces werd gefilmd door Tine Guns, Rebecca Lenaerts maakte audio-opnames.

Uitgangspunt daarvoor waren de noden en voorkeuren van de ouderen die aan het licht kwamen tijdens de ontmoetingsmomenten in het voorjaar. Ook ergotherapeuten, begeleiders en familie van de inwoners werden in deze fase betrokken. De makers bedachten onder meer een eigen behang, gordijnen, tafellakens, geborduurde kussens, lambriseringen… alles om de leefruimtes en het verblijf in het woonzorgcentrum meer huiselijk te maken.

Het resultaat van het hele traject – de interieuringrepen, maar ook de opgedane knowhow – wordt tussen 14 en 17 november met verschillende publieken gedeeld tijdens HOUDBAAR.

In HOUDBAAR, het essentiële sluitstuk van ROESTVRIJ, komt alles samen. De deelnemers, de kunstenaars, de experts. We willen tijdens die vier dagen zoveel mogelijk verbindingen leggen: tussen ouderen en jongeren, tussen het woonzorgcentrum en de wijk, tussen het woonzorgcentrum en het kunstencentrum CAMPO, net om de hoek.

14 en 15 november zijn besloten: de eerste dag is bedoeld voor de deelnemers aan het voortraject en hun familie en vrienden, dag twee voor een gespecialiseerd publiek voor de escape room van #ANT collectief in samenwerking met Paradox, meer gericht op bezoekers uit de zorgsector. Zaterdag staat in het teken van de kunstenaars van MUS-E, met de vernissage van hun expo in CAMPO victoria. De slotdag, die gecureerd wordt door Barbara Raes van Beyond The Spoken, is voor een breed publiek.

Je neemt er deel aan een parcours tussen CAMPO victoria en WZC Domino waarin verschillende artistieke disciplines (beeldende kunst, dans, vormgeving, muziek, radio, film, fotografie) en sectoren (cultuur, zorg en welzijn, social design) samenkomen, met als rode draad: de schoonheid van de kwetsbaarheid van het ouder worden. Het unieke hieraan is dat generaties bij elkaar binnenkomen, de deuren van elkaars werking opengezet worden, en er verbindingen gemaakt worden die – ondanks de nabijheid – anders niet tot stand zouden komen.

Tijdens dat weekend lanceren we ook de artistieke ROESTVRIJ publicatie, met tekeningen, foto’s en ander beeldmateriaal van Sarah Eechaut, Joel Schuurmans, Tine Guns, Lotta Mächs, …

Vernissage expo: 16 NOV om 17:00 – gratis zonder reservatie, in CAMPO Victoria
Parcours: 17 NOV om 14:00 – tickets

PROGRAMMA:

ZA 16 NOV om 18:00 – Vernissage expo Roestvrij
gratis zonder reservatie
• Met werk van Sarah Eechaut, Joël Schuurmans, Tine Guns, Rebecca Lenaerts & Moni Wespi
• Inleiding door Stef Van Bellingen, artistiek leider van kunstenplatform WARP

ZO 17 NOV om 14:00 (!) – Parcours Roestvrij
Tickets via campo.nu
=> Gecureerd door Barbara Raes van Beyond the Spoken. Met achtereenvolgens:
• Theaterperformance van Laura Vroom – Langzaam gleed een berg het dal in
• Escape Room: De tuin van CAMPO victoria – #ANT collectief
• Expo Sarah Eechaut, Joël Schuurmans, Tine Guns, Rebecca Lenaerts & Moni Wespi
• Bezoek interieur ingrepen in WZC Tempelhof
• Minibal Bazaar – Danspunt: feest met grootouders & kinderen

Einde 17u moe maar voldaan

 

Met de steun van Stad Gent.