noorderlijn

presentatie_fiche_infopunt

De Noorderlijn is de nieuwe vlotte tramverbinding tussen het centrum van Antwerpen, het Eilandje en het noorden van de stad. Voor iedereen die met vragen zit over dit nieuwe element in de stad, werd er een info-punt opgericht aan de Rooseveltplaats.

presentatie_fiche_infopunt2

Communicatiebureau Common Ground en ONBETAALBAAR werkten samen om dit pand vorm te geven; met als voornaamste voorwaarden het bevorderen van een open dialoog en het creëren van een zo laag mogelijke drempel voor geïnteresseerden en tram/bus gebruikers.

Het resultaat werd een ruimte met een open karakter, waar iedereen elkaar ziet. (Her)gebruikt hout geeft een natuurlijk gevoel, en een opvallend groen accent verbindt de losstaande elementen, en brengt hen samen in één speels geheel waarin zowel een design- als een werflook verenigd worden.

De tafels en stoelen zijn makkelijk te verschuiven, wat het interieur moduleerbaar maakt voor verschillende doeleinden.

De groene lijn

De Noorderlijn is een groene lijn. Dankzij de kleur die de verbinding krijgt op de tramkaart, maar ook vanwege het ecologische aspect van toegankelijk openbaar vervoer. Die groene lijn hebben we gevisualiseerd en een prominente plaats gegeven in het interieur van Infopunt. Met verschillende schakeringen van de frisse groene kleur hebben we op één hoogte de lijn laten doorlopen over alles heen; de stoelen, de tafeltjes, de kasten… Alles tussen hoogte 48 en 75 cm moest eraan geloven. Een heel eenvoudige, en toch heel gewaagde manier om alles met elkaar in verbinding te brengen

TEAM:
makers: Wannes De Bruycker, Natasja Billiau, Alexander Winderickx, Annelies Vercaigne, Sophie Doore (Cover and Couch)
in samenwerking met: Kunnig, Kringwinkel Antwerpen, Jan Fack (millefeuille), Emile en Leon Duyck (bureaulampjes), Common Ground en Tram Contracters

presentatie_fiche_infopunt3

  • Op basis van uit kasten gerecupereerde plaatjes van fineerhout werd een volledig wandmeubel samengesteld. Dit opbergmeubel staat toe dat alle vormen van visueel storende rommel in de kast kunnen, waardoor de ruimte kan blijven ademen. Al deze verschillende soorten hout worden verbonden door de groene lijn.

presentatie_fiche_infopunt5presentatie_fiche_infopunt6presentatie_fiche_infopunt7

  • Stoffeerster Sophie Doore (Cover and Couch) zorgen voor de stoffen incarnaties van de groene lijn. In de gordijn trok ze een rechte streep, de zittingen van de stoelen bekleedde ze in een patchwork van groen en resten stof en leder. Centraal in de ruimte heb je een reeks metalen tafels waarvan het tafelblad in elkaar gepuzzeld werd met verschillende soorten houtrestjes. Elk puzzelstukje kreeg zijn eigen groen kleurtje, om uniformiteit te creëeren en het toch niet saai te maken. Ook ontwerpen van Jan Fack en Ian Ghyselinck maken het aangenamer voor wie even in het gezellige zithoekje verpoost. Het bijzettafeltje is de mille-feuille van Jan, de ski-lamp is één de eerste prototypes die ONBETAALBAAR in productie bracht. Ook andere getrouwen van ONBETAALBAAR kregen een plaatsje in het interieur; Emile en Leon Duyck (vormen) creëerden bureaulampjes die in subtiele schoonheid de werkplaatsen verlichten.
  • presentatie_fiche_infopunt8Een metalen wandrek wordt helemaal opgefleurd door resten marmertabletjes te gebruiken als schappen. Deze worden afgewisseld met platen in hetzelfde fineerhout als de wandkast, wat opnieuw voor zowel speelsheid als samenhorigheid zorgt. Sophie Doore gaf ook de bureaustoelen een nieuw leven, volledig in lijn met het patchwork thema en de niets-ontziende groene strook.