Lex en Charlie

 

 

 

 

 

Alexander en Charlotte houden niet van doordeweeks design. De materialen en ontwerpen die in hun huis een plaats krijgen zijn liefst doordacht, functioneel, sober, schoon en sympathiek. En als het kan, hebben ze ook nog eens humor. Dat maakte van hen ideale klanten voor Op Maak. In gezamenlijk overleg, en gebaseerd op een initieel ontwerp van interieur-architecten Doorzon, werd een keuken op hun maat gerealiseerd.

opmaak_meelstraat

Het betonnen keukenblad met ingewerkte gootsteen en gasvuren biedt veel werk- en eetruimte. Het dieprood pigment in het beton zorgt voor een gekleurd accent dat toch natuurlijk aanvoelt. De ronde welving van het werkblad laat het ‘eiland’ zacht voelen en vormt een mooi contrast met de scherpe hoeken van de perfect afgelijnde keukenkastjes.

opmaak_meelstraat2

 

Het opvallendste element in de keuken is zonder twijfel de kastwand, die volledig in messing bekleed werd. In dit glanzende oppervlak wordt de gehele keuken weerspiegeld. In de rand van de deuropening zie je ook meteen al een stuk van de leefruimte, die zo binnengebracht wordt in de keukenruimte. Het eigentijdse materiaal maakt van een functionele noodzakelijkheid (een kastenwand in een keuken) een bevreemdende ruimtelijke ingreep. De troebele reflectie benadrukt zowel de schoonheid van de keuken als van de dagelijkse acties en rituelen die er plaatsvinden en herhaald worden in de weerspiegeling.

In het werkblad zelf zijn precieze maar toch ruwe gootjes uitgespaard, die dienen als uitlek-systeem.

opmaak_meelstraat3

De kastdeuren hebben een sluitsysteem zonder greep; ze gaan open als je erop drukt. Zo wordt het spel van de spiegel-wand enkel verstoord wanneer je dat zelf wilt.  Met een deurtje open wordt de reflectie van de keuken een levende collage.

Uit afgeschuurde zwarte podiumplaten, die ONBETAALBAAR meedraagt uit een Veiling die opgevoerd werd in Bornem, maakte Wannes De Bruycker een uitklapbaar bankje. Wanneer het zitmeubel ingeklapt is, neemt het helemaal geen plaats in beslag. Uitgevouwen is het een leuke manier voor gasten om aan te schuiven terwijl er iets lekkers in de keuken geprepareerd wordt.

opmaak_meelstraat4 opmaak_meelstraat5

Een halfopen wandkastje op maat verbergt de dampkap op een functionele en onopvallende manier.

opmaak_meelstraat6 opmaak_meelstraat7

Alexander Devriendt is een boekenfanaat. Hij verzamelt ze niet gewoon, hij leest ze ook, bladert er graag door en grijpt terug naar reeds gelezen werken. Daarom is het belangrijk om een boekenkast te hebben die eindeloos veel boeken herbergt en toch overzichtelijk blijft.

opmaak_meelstraat8

Een notelaarfineeer bureautje dat op een slimme manier perfect gebruik maakt van de beschikbare ruimte. Door een holle lade te maken onder het werkblad ontstaat er opbergruimte die bijna geen extra plaats in beslag neemt. Aan het bureau staat een eigenzinnige stoel, die vervaardigd werd tijdens de allereerste editie van De Veiling der Dingen.

opmaak_meelstraat9

Voor de ramen, die veel inkijk geven, werden Franse luikjes gemaakt. De luiken zelf zijn heel eenvoudig en strak met een sierlijk detail van een oud messing sluitingstukje.

opmaak_meelstraat10

Ook de zuivere, sobere badkamer werd onder handen genomen door Op Maak. De karaktervolle houten vloer loopt door in de badrand met spiegelbekleding. Verder werd er in de badkamer enkel met hangende lichte meubelstukjes in witte melamine en messing ringetjes gewerkt.

opmaak_meelstraat11

 

In de slaapkamer hadden Alexander en Charlotte nood aan een handige inloop-garderobe kast. De onderrand van de kast speelt ook het spiegelspel met de houten vloer. De bovenkant van de kast wordt dan weer begrensd door de ruwe balk van de dakconstructie, die een opvallend mooi contrast vormt met het strakke lijnenspel van de kast. De greepjes van de kast zijn terug afgelijnd met de messing ringetjes.

 

 

Een smalle ruimte, een schrijver, regisseur, ruimte om te kunnen prutsen, contact met de rest van het huis maar ook snel omvormbare (extra slaap) kamer voor de onverwachte logies…geen makkie. Het werd een boomerang vormig semi transparant en uitschuifbare bureau in mooie notelaar fineer met messing details.