OBJECT #037

Staande lamp met een gespleten binnenkant.

Uit een stapel los hout griste Klaas een ouderwets, grijs geschilderd, gesculpteerd stuk, waarvan de herkomst duister is. Is het de poot van een hoog tafeltje? Een fragment van een trapleuning? Of van een hemelbed? Niemand die het weet, en voor Klaas een reden te meer om ermee aan de slag te gaan. Met een zaag vierendeelde hij het onderste gedeelte van de poot in de lengte. De vier stukken hield hij van elkaar gescheiden door er houten plankjes – die samen een driedelig voetstuk vormen – tussen te klemmen. Het blanke hout dat op die manier kwam bloot te liggen, schilderde hij wit.

Het voetstuk assembleerde hij met restjes kasthout – meer bepaald multiplex met beukenlaag. Ook de andere houten onderdelen van de lamp zijn gemaakt van multiplex met fineerlagen in rozen en groen. Multiplex vindt Klaas fantastisch gerief: ‘wanneer je zaagt in een oude kast van multiplex, dan onthult de zaagsnede de laagjes binnenin. Je ziet de samenstelling; het is eerlijk materiaal’. Het hele ontwerp getuigt van zijn enthousiasme; in alle details toont het object de scherpe zaagsnede die de gelaagde structuur van multiplex mooi tot zijn recht laat komen.

Bovenaan monteerde Klaas een goudkleurig staafje én de houder van wat oorspronkelijk een driepikkellamp was. De dieprode kap van de lamp heft een heel specifiek ronde vorm en werd gerecupereerd uit een kast van – jawel – multiplex.

Door de specifieke vorm van de poot en het oplichtende binnenwerk heeft dit fascinerende object iets weg van een lantaarn.

 

details OBJECT #037
  • maker: Klaas Vanhee
  • afmetingen: 125 x 35 x 33