OBJECT #032

Sneeuw- of zandschoenen uit tennisrackets.

Met de “Tennislaufers” sluit ontwerpster Lilith Tremmery zich aan bij een eeuwenoude Europese traditie. Na de verovering van Noord-Amerika namen kolonisten uit Frankrijk en Engeland de sneeuwschoen over van de inheemse indianenvolkeren. Vooral de Fransen ontwikkelden zich tot superieure sneeuwschoen-producenten: ze wonnen er in de achttiende eeuw zelfs veldslagen door. Hun versie van de sneeuwschoen vertoonde veel gelijkenis met een tennisracket, wat de benaming raquette de neige opleverde.

Lilith gebruikte echte tennisrackets met houten frame van Chinese makelij en  plaatste er voetjes van triplex op, die ze zelf uitzaagde. De sneeuwschoenen worden vastgemaakt aan de voeten met op maat gesneden leren riempjes. Als afwerking en om waterdicht te maken, werden de schoenen met Tung-olie behandeld.

Het principe van sneeuwschoenen is eenvoudig: ze vergroten de zool en verspreiden zo het lichaamsgewicht over een groter oppervlak.

De techniek werd vermoedelijk 4000 à 6000 jaar geleden uitgevonden in Centraal-Azië en verspreidde zich door migratie over Noord-Amerika. Bij de inheemse indianenvolkeren werden sneeuwschoenen traditioneel gemaakt van loofhout met daartussen riemen van elandleer. Liliths ontwerp staat qua materiaalkeuze dus niet zo ver van de bron.

Hardlopen op sneeuwschoenen (‘showshoeing’) wordt nog steeds beoefend als wintersport en maakt deel uit van de Arctische Winterspelen en de Special Olympics.

details OBJECT #032
  • maker: Lilith Tremmery
  • afmetingen: 70 x 31 x 8