OBJECT #025

Verstelbaar bijzettafeltje op wieltjes

Als basis voor het tafeltje gebruikte ontwerper Micha Vandendriessche het verstelbaar frame van een pianostoel. In eerste instantie zou het object een pianokruk op wieltjes worden, handig voor kinderen met hun korte armpjes om heen en weer te rollen langs het klavier. Micha paste het opkriksysteem aan zodat niet het zitvlak omhoog gekrikt wordt maar de poten in- en uitklappen met behulp van wieltjes. Op de originele tekening zien we gele en roze riempjes : Micha had een “prinsessenstoel” met uitgesproken meisjesachtige accenten voor ogen.

Bij de uitvoering bleek dat de oorspronkelijke wieltjes van het ontwerp de constructie niet konden dragen. Het alternatief, de rood-witte wielen van de buggy uit Object 0004 (“ROLF”), gaf een veel mannelijker uitzicht aan het object. Het roze en geel maakten plaats voor rood, zwart en wit, toevallig ook de kleuren van Micha’s vouwmeter.

Toen de basisconstructie af was, bleek  het stoeltje niet stevig genoeg op de laagste stand. Micha kon de poten wel verstevigen met extra metalen steuntjes, maar dat zou het ontwerp te zwaar maken. Uiteindelijk werd besloten om er een verstelbaar tafeltje van te maken, zodat Micha zijn inspiratie de vrije loop kon laten bij de afwerking van het tafelblad.

Micha wilde eerst verschillende objecten in het blad verwerken, zoals een rood nubuck riempje, maar koos na rijp beraad voor enkel de vouwmeter. Een zuivere keuze, zowel decoratief als functioneel: de vouwmeter geeft het verschil tussen de hoogste en laagste stand van het tafeltje aan. De versiering van de draaiknoppen met rozetten van een oud kruisbeeld uit het oorspronkelijk ontwerp behield hij wel.

details OBJECT #025
  • maker: Micha Vandendriessche
  • afmetingen: 50 x 33 x 65