OBJECT #024

Nachtkastlampje als hommage aan een ondergewaardeerde ontwerper

Interieurarchitect en vormgever Christophe Gevers (Antwerpen, 1928 – Ohain, 2007) bouwde in de jaren 60 en 70 een intrigerend oeuvre uit waarover we vandaag met moeite informatie terugvinden. Hij ontwierp de interieurs van een hele reeks Brusselse restaurants en brasseries, richtte diverse bankgebouwen in en gaf vorm aan verschillende meubelen en verlichtingstoestellen, waarvan enkele vandaag nog steeds in productie zijn. Hij startte zijn eigen bedrijf Gevers Design op en was 33 jaar lang docent aan de school La Cambre bij de afdeling inrichting en meubilair.

Leon is fan van Gevers. Hij herinnert zich een reeks lampen vervaardigd uit metalen L-profielen. Daarom ontwierp hij, bij wijze van eerbetoon, een gelijksoortige lamp met een een aluminium deurklink die hij van één van de toegangsdeuren van Ter Dilft weghaalde. ‘Deze klinken hebben aan de zijkanten een elegante boog’, zegt hij, ‘en ik wilde die accentueren’. In Ter Dilft vind je lange en korte versies van deze klinken. Voor dit object gebruikte Leon een korte versie. De klink zette hij op z’n kant. De twee originele gaten waardoor de klink aan het deurframe waren gehecht, gebruikte hij enerzijds om de socket van de lamp vast te zetten en anderzijds als opening voor het snoer.

Het zilverwit van de klink reflecteert het lamplicht wondermooi. Ideaal als nachtkastje om uw slaapkamer sfeervol op te lichten.

 

 

 

 

details OBJECT #024
  • CHRISTOPHE IDFY
  • MAKER: LEON DUYCK
  • AFMETINGEN: 15 x 17 x 7