OBJECT #023

Schommelstoel van waaruit gehamerd en gezaagd kan worden.

Hameren en zagen vanuit je luie schommelstoel? Het is niet langer een wensdroom, dankzij de Klustool van Jesse.

Hij is in de ban door wat hij ‘een wankel evenwicht’ noemt en vertaalt deze fascinatie in een voorliefde voor -schommelende objecten. Eerder maakte hij een ‘schommelladder’ en een perpetuum mobile.

Voor de Klustool bevestigde hij aan de rechtsonder en -middels een verlengstuk een hamer; links onderaan de stoel deed hij hetzelfde met een ‘jefzaag’ (een sint-jozefzaag of handzaag, geschonken door iemand wiens grootvader een hartstochtelijk doe-het-zelver was). Door te schommelen wordt een beweging gecreëerd die de hamer doet hameren en de zaag doet zagen. De zitting, die tot op draad -versleten was, verving hij door een houten plaat. Een estheet zou Jesse zichzelf niet noemen; objecten zijn voor hem in de eerste plaats -functioneel, al zijn de functies vaak -absurdistisch. De hamer werd samen met ander gereedschapsmateriaal -geschonken door een fervente doe-het-zelver die zijn huis eigenhandig verbouwde. Het huis is klaar, de man inmiddels op pensioen. ‘De tijd van zelf werken is nu voorbij’, zegt hij, maar ik ben nog steeds trots op wat ik allemaal met mijn twee handen heb klaargespeeld.

Een kleine test wees uit dat u met de Klustool een plank van ongeveer 1 cm in 10 minuten doorzaagt. Om maar te -zeggen: indien het snel moet gaan, kan u beter uw plank op de gewone wijze zagen. In de Klustool moet je tijd nemen. Het comfort primeert. Niets voor niets heet dit object een ode aan de traagheid.

details OBJECT #023
  • maker: Jesse Cremers
  • afmetingen: 115 x 100 x 80