OBJECT #016

u dacht nooit dat een sportvloer zoveel zitcomfort te bieden had

De vloer van de gigantische polyvalente zaal van Ter Dilft wordt doorkruist met veelkleurige lijnen – oranje, rood, groen, blauw, wit, geel, zwart – die samen fascinerende geometrische patronen vormen. Voor de sporters is deze belijning onontbeerlijk: iedere sport heeft immers zijn eigen kleur; de lijnen met eenzelfde kleur beschrijven het veld waarop volleybal, basketbal, zaalvoetbal, badminton, korfbal enzovoort wordt gespeeld.

Leon zocht op de sportvloer naar fragmenten met een interessant kleuren- en lijnenspel, en zaagde daar een balkvormig stuk uit. De toplaag van dit stuk is grijsgroene linoleum; daaronder zit een vezelplaat met aluminium schilfers die zorgen voor een – letterlijk – schitterend effect. In de onderkant van het vloerstuk maakte Leon smalle inkepingen waardoor het buigbaar werd en de vorm kon aannemen van een stoelzitting. Onder de zitting monteerde hij het chromen onderstel van een klassieke schoolstoel die samen met een tiental gelijkaardige exemplaren werd gevonden in de kelder van het cultureel centrum en waarvan niemand de herkomst nog weet. Het resultaat: een even simpel als in het oog springend meubel, gedrenkt in het zweet en de tranen van generaties sporters.

Leon maakte prompt een tweede exemplaar, waarvan de zitting subtiel verschilt met de eerste stoel.

Een paar weetjes over de sportvloer: deze werd zo’n 25 jaar geleden gelegd en bestaat uit 4 lagen van ieder 7 mm. De toplaag bestaat uit sportlinoleum, dat vervaardigd is uit kurk, houtmeel, natuurlijke hars en een beetje kleurstof. De lagen daaronder zijn drie platen gemaakt uit fijngemalen zaagsel – het afval van verzaagde kunststofplaten – dat wordt gebonden met polyurethaan. De aluminiumschilfers, die deze lagen een intrigerende schittering geven, zijn het residu van de aluminiumfolie waarmee de kunststofplaten waren bedekt.

Beide stoelen zijn dus gerecycleerd uit recyclagemateriaal. Goed om weten is dat dit materiaal volledig waterproof is. Honderd jaar in weer en wind, en geen spoor van schade.

 

 

 

details OBJECT #016
  • TURNSTOEL
  • MAKER: LEON DUYCK
  • AFMETINGEN: 79 x 40 x 44