OBJECT #002

Een troon waarop je droogweg je behoefte kan doen.

Bram heeft een voorliefde voor vol hout. Het basis-materiaal voor zijn ontwerp is een oude zetel uit beukenhout, waarvan de stoffen onderdelen heel vaak opnieuw overtrokken werden. Het houtwerk was immers op verschillende plaatsen door nagels beschadigd.

Van deze zetel is een klein stukje geschiedenis bekend: hij maakte deel uit van het – volledig witte decor – voor het afstudeerproject van regisseur Ivan Vrambout, voormalig student regie aan het RITS in Brussel. De witte verf op het houtwerk is nog steeds zichtbaar. Bram schuurde de verflaag grotendeels weg en verwijderde de veren zitting, rugleuning en armbekleding aan beide zijden van de zetel. Het houtwerk dat zo werd blootgelegd verstevigde hij door er balkjes van notenhout tegenaan te timmeren. In de plaats van de rugleuning kwamen plankjes die horizontaal onder elkaar werden geplaatst. De poten verlengde hij door er stukjes hout onder te plaatsen.

Voor ONBETAALBAAR maakte hij immers een toilet, en -daarop mag je niet te laag zitten – een toilet is toch een -beetje onze dagelijkse troon. Dit toilet functioneert -zonder -water. Wat u erin laat vallen wordt niet weggespoeld maar maakt een zachte landing in een plastic emmer op een laag zagemeel – de combinatie van zagemeel en excrementen laat zich immers uitstekend composteren. De zitting is een -multiplex plaat waarin een gat is gezaagd en waarvan de randen zijn bekleed met waterbestendige, perfect afwasbare en dus volstrekt hygiënische formica. Als -deksel -gebruikte hij een houten snijplank. Op de armleuning rechts -monteerde hij een metalen staafje waarover een rol toiletpapier kan worden geschoven. Aan de linkerkant bevestigde hij een -asbak en, daaronder, een krantenrekje gemaakt van de -vering uit de originele zitting. Gegarandeerd pret op dit toilet!

details OBJECT #002
  • maker: Bram Rausenberger
  • afmetingen: 126 x 80 x 60