ter dilft onderste boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ONBETAALBAAR presenteerde in Bornem de eerste versie van het nieuwe project KRAAK. Van 21 september tot 3 oktober namen ze het hele gebouw onder handen via artistieke ingrepen op onverwachte plekken, gaten in het plafond en in de vloeren, een skateparcours, het vellen van een kastanjeboom…

ONBETAALBAAR vroeg ook aan alle inwoners van Bornem en omstreken om hun kelders en zolders af -te -speuren op zoek naar kapotte meubels, houtresten, metaal, vergeten objecten met een verhaal… en die te doneren als ‘grondstof’ voor nieuwe objecten. Tijdens de -makersweek van 5 tot 11 oktober transformeerden de makers alles wat los en vast zit in Ter Dilft, in -combinatie met het afgedankt materiaal van verschillende ‘Bornemnaars’ tot unieke -designontwerpen.

Het centrale thema van deze ONBETAALBAAR-kraak/maak & veil editie is ‘herinneringen’. Herinneringen aan de bib, de ‘put’, de tekenacademie, de muziekschool, een voorstelling, een repetitie voor een concert… Ter Dilft heeft immers door de jaren heen voor heel wat mensen iets betekend. Vanaf 3 oktober daagde het Makersteam de bezoekers uit om het gebouw en de achtergebleven materialen, voor ze eind dit jaar onder de sloophamer gaan, totaal anders te beleven.

  • MAKERSWINKEL

De makers exposeerden en verkochten met trots eigen creaties én ontwerpen die ze tijdens eerdere ONBETAALBAAR-edities maakten. Zo kregen de bezoekers en passanten al een idee van wat ze zouden kunnen creëren uit stukjes Ter Dilft gemengd met materialen gedoneerd door de inwoners van Bornem.

  • MAKERSWEEK

In de ‘GRAFIEKFABRIEK’ werd een databank aangelegd met de herkomst, de geschiedenis en het -verwerkingsproces van al het materiaal dat gedoneerd en van de sloop gered werd. Een schrijver, tekenaar en een grafisch ontwerper gingen aan de slag met deze info om elk afgewerkt object van een eigen ‘paspoort’ te voorzien  het bewijs van de nieuwe identiteit van het object.

  • OPEN ATELIER

Van 5 tot 11 oktober fungeerde de polyvalente zaal van Ter Dilft als vrij te bezoeken atelier. Hout- en metaalbewerkers, stoffeerders, kunstenaars en ontwerpers gingen er aan de slag met resten Ter Dilft én geschonken materiaal die ze assembleerden tot unieke designobjecten.

  • KIJKDAGEN

Op 15, 16 en 17 oktober kreeg het publiek de kans om de creaties uit het atelier van dichtbij te -bekijken en alvast hun favoriete objecten uit te kunnen -kiezen. Wie niet op de veiling aanwezig kon zijn, kon een commissie/voorbod doen en op die manier toch zijn kans wagen. Of wie toch de spanning van de veiling van op afstand wilde meemaken, liet zijn telefoonnummer achter om in het heetst van de strijd gebeld te worden en zo alsnog een object te kunnen kopen.

  • VEILING der DINGEN

Na het kraken, verzamelen, bedenken, bricoleren en  exposeren zijn de objecten klaar voor een nieuwe eigenaar. Tijdens een veiling werden ze op 17 -oktober door een officiële veilingmeester, begeleid door een presentator per opbod verkocht. Een ONBETAALBAAR veiling is ook theatraal: het is ook een performance die vragen oproept over ons koopgedrag, de waarde van dingen en bezit, en het belang van samenwerken. Het publiek deed niet alleen een bod op de creaties, maar kreeg ook de kans om in diensten en/of in natura te betalen. De koper neemt niet zomaar een ‘pièce unique’ mee naar huis, maar ook een stukje Ter Dilft dat in en door het object vereeuwigd is.

 

 

 

details ter dilft onderste boven
  • 05 tot 17 oktober: CC Ter Dilft
  • met dank aan: CC Ter Dilft, Vlaamse Overheid
  • team: ANJA PERISIC + BARBARA DE LAERE + ­CHARLOTTE DHONT + DIETGER VANWYNSBERGHE + DRIES WARLOP + EMILE ­DUYCK + FIEN MEELBERGHS + FLORA VERVAET + JAN FACK + LEON DUYCK + ­LISSE VAN CAUWENBERGHE + MAARTEN VAN ­WINCKEL + MIEKE HOOGHE + MIEKE VERSYP + NATASJA ­BILLIAU + NICK MATTAN + RICHARD DUYCK + SALLY HOOGHE + SAM GOYVAERTS + SOPHIE DE SOMERE + SOPHIE DOORE