op maat #01

Tijdens een van de zoektochten naar materiaal in oktober 2012 in aanloop naar de Veiling der Dingen in Troubleyn botsen we op 2 stoelen van Thonet en 2 van Kohn beide volgens een vergelijkbaar procede gemaakt uit gebogen hout. De vier stoelen waren dan ook heel erg moeilijk uit elkaar te houden maar allen in zeer slecht staat, zelfs helemaal zonder zitting en vielen zo goed als uit elkaar.
Toch herkende de bezoekers tijdens het open atelier deze stoelen maar al te goed. Telkens draaiden mensen de stoelen om en keken aan de onerkant van de zitting naar de stempel. Deze van Thonet beweerden velen dat ze veel waard waren…bij deze met stempel van Kohn rinkelde bij heel wat minder mensen een belletje…deze waren dan ook hoogst waarschijnlijk minder waard, maar is dat wel zo?
Hier wilden we graag op inspelen en zo onstond bij ons het idee om deze 4 stoelen net zo te in verschillende stappen te restaureren dat je in hun behandeling het onstaan van de kleur en het vlechtwerk kon volgen . Elke stoel visualiseert een stap in het proces en op het paspoort vind je het verhaaltje van Kohn en Thonet.

Gebroeders Kohn versus Thonet.

Iedereen kent natuurlijk de naam Thonet van de wereldvermaarde meubelfirma die in de 19de eeuw internationaal bekend geraakte met meubels van geplooid beukenhout. De techniek zelf is echter veel ouder. De Egyptenaren wisten al dat je bepaalde houtsoorten, zoals beuk, door stoom in een vorm kon plooien. De techniek werd later lang gebruikt, ondermeer voor de aanmaak van karrewielen en Windsorstoelen. Maar Thonet zette de techniek verder op punt en veroverde Europa met zijn vrij goedkope stoelen van geplooid hout. Maar hij kreeg er in Wenen, waar hij begon, al snel een geduchte concurrent bij, de gebroeders Jakob en Josef Kohn. Het bedrijf zou net zo groot worden en omstreeks 1900 zelfs toonaangevender, want Kohn werkte onder meer met de vormgevers van de Wiener Werkstätte en Josef Hoffmann. Dus zijn de topmeubels van Kohn, van rond 1900 interessanter dan de meubels van Thonet, althans uit die tijd.

Knack, jan 2015, P.Swimberghe.

details op maat #01
  • maker: Jan Fack en Sophie De Somere