onbetaalbaar berchem

Van 1 september tot 9 oktober organiseert -ONBETAALBAAR in en rond Berchem een –inzameling van afgedankte– materialen: donaties van -buurt-bewoners en lokale organisaties, evenals objecten ter plekke gevonden op straat of in depots.  De -verzamelde materialen -worden –gesorteerd en –voorzien van een label met vinder, vindplaats en datum. Van elke -‘vondeling’ wordt een pasfoto genomen.

In de Grafiekfabriek, het ‘bureau’ waar een team schrijvers en een grafisch ontwerper de paspoorten creëren, wordt een databank aangelegd van fiches met de herkomst, de verhalen en het verwerkingsproces van  al het materiaal.

Tijdens het Open Atelier, van 3 tot 9 -oktober (10u – 22u), gaat het ONBETAALBAAR-team – -meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, -filosofen, -bricoleurs, product designers, -restaurateurs, grafici, -kunstenaars – samen met makers van -lokale initiatieven (buurtwerking Posthof,  jeugd-werking Kras, het Fietsateljee,…) aan de slag met het -verzamelde materiaal, onder het nieuws-gierige oog van het publiek en de leerlingen van de afdeling Industriële Kunsten van Sint-Lucas. Het materiaal wordt -getransformeerd, samengesteld of -gerestaureerd. Aan het einde van de werkweek -presenteert het atelier tientallen objecten.

Tijdens de kijkdagen (in CC Berchem) op 10 en 11 oktober krijgt het publiek de kans om de -creaties van het atelier van dichtbij te bekijken, ter -voorbereiding op de Veiling der Dingen op 12 -oktober om 16u, waar ze per opbod verkocht worden.

(Op 11 oktober geeft tuinier Willem Van Gucht  een lezing over stadslandbouw en bio-diversiteit in het kader van het ONBETAALBAAR-project Green Bastards en Culifair.)
Het slotevenement is een echte veiling onder -leiding van een veilingmeester en tevens een -performance die vragen oproept over koopgedrag, de waarde van dingen, bezit en samenwerking. Het publiek kan een bod uitbrengen op de creaties van het atelier, maar krijgt ook de kans om in -diensten en/of in natura te betalen.

ONBETAALBAAR schept een band tussen objecten, hun vinder en/of schenker, hun bedenkers en -makers en uiteindelijk hun kopers. ONBETAALBAAR werkt nauw samen met duurzame, lokale projecten en brengt ze samen.

unnamed

bekijk hier de CATALOGUS


details onbetaalbaar berchem
  • locatie: CC. Berchem
  • datum: 3 tot 12 oktober 2014
  • team: emile duyck + leon duyck + aaron de keyzer + nick mattan + charlotte dhont + lotta mächs + mieke hooghe + ­richard ­duyck + fien ­meelberghs + ­angelo ­tijssens + klaas ­vanhee + barbara de laere + ­charlotte goethals + posthof + KRAS + fietsateljee + ruud mesdag + bram rausenberger + studio ­helder + jan fack + dries warlop + ­caroline ­verbrugghe + christophe lemmens + kilian price + ian gyselinck + mieke versyp + jesse cremers + ­wannes de ­bruycker + sophie de somere + ­maarten van winckel + wannes verhees + ­charlotte van de velde