OBJECT #052

Salontafel met metalen frame, tafelblad van glas, spiegelglas en knikkers.

Ontwerper Mohammed Aitba zag de rijkelijke verzameling knikkers liggen in het atelier en kreeg, misschien uit herinnering aan zijn kinderjaren, blinkende oogjes. De knikkers waren eerder al overwogen door Lilith Tremmery voor het ontwerp van de planeetversie van haar Banker’s Lamp (OBJECT N° 0033), maar die had ze uiteindelijk toch laten liggen, waardoor Mohammed zijn gang kon gaan. Aanvankelijk was het idee om een kleine salontafel met houten kader en glazen tafelblad te maken, die helemaal te vullen met knikkers en daaronder TL-lichtjes te plaatsen. Maar de combinatie van kader, surplace licht en kinderonderstel maakte het geheel te bont.

Tijdens het overleg kwam vooral de moeilijkheid naar boven om met knikkers te werken, omdat ze als objecten zeer specifiek en dominant zijn en vaak gebruikt worden als ‘creatieve’ decoratie. Mohammed koos op aanraden van Sophie De Somere uiteindelijk voor een metalen onderstel en een groter tafelblad en spiegels, waarin de knikkers zouden rollen.

Het voordeel was dat er geen kunstlicht nodig was om een optimaal effect te bereiken: door het vele glas en de spiegels reflecteert de tafel het licht in de ruimte waar ze staat en de rollende knikkers spelen een soort “jeu de balles” ofwel kaatsspel, of zoals in de titel van het object: “jeu de billes”. Het object maakt het spel in de volwassene terug los – en de spiegel zorgt ervoor dat ze zichzelf zien op een speels moment, net zoals toen.

details OBJECT #052
  • maker: Mohammed Aitba
  • afmetingen: 57 x 51 x 100