OBJECT #034

Ryijy*
*Fins voor wandtapijt
*spreek uit: Ruu-ie-juu

De charme van ruw en rauw

Barbara was gecharmeerd door de dikke, ruwe klim-touwen uit de polyvalente zaal van Ter Dilft. Aanvankelijk wilde ze ermee de strandstoel van Emile bekleden, maar dit bleek technisch niet realiseerbaar. Ze besloot met de touwen aan het weven te gaan. Daartoe haalde ze die eerst uit elkaar: zo’n klimtouw bestaat immers uit meerdere strengen, zes om precies te zijn. Die halveerde ze nog ‘s, waardoor ze uit één touw 12 strengen recupereerde.

Geen geweef zonder getouw, dus Barbara construeerde er zelf eentje. Een groot kaliber, vervaardigd met behulp van een houten balletbar én het frame van de schermen waarmee de sportzaal eertijds in compartimenten werd verdeeld.

In de boven- en onderkant van het getouw sloeg ze, op gelijke afstand van elkaar, grote nagels: de hechtingspunten voor de ‘schering’. Ter info, voor de weefleken onder u: Onder ‘schering’ verstaat men de op het weefgetouw gespannen draden, en onder ‘inslag’ de draden, die door middel van een spoel door de schering worden geslagen.

De scheringdraden op dit getouw zijn rode, blauwe en groen/geel gestreepte elektriciteitsdraden, in beslag genomen tijdens de KRAAK; de inslag of dwarsdraad is het klimtouw, gedrenkt in het klamme handzweet van turnfanaten, jong en oud. Ter wille van de -kleurvariatie wisselde de ontwerpster het touw af  met elektriciteitsdraad. De losse eindjes van de dwarsdraad werkte Barbara, geholpen door Anja, zo discreet mogelijk weg: Anja rafelde de eindjes uit, spreidde ze in een waaiervorm en kleefde de waaiertjes vast tegen het tapijt. Het resultaat is van een ruwe en rauwe schoonheid. Een vorm van esthetiek die helemaal tot zijn recht komt in een dito interieur.

details OBJECT #034
  • Ryijy
  • MAKER: BARBARA DE LAERE
  • AFMETINGEN: 150 x 110