OBJECT #031

Stoel versmolten uit twee stoelen.

Binnen ONBETAALBAAR was Sophie De Somere al een tijd bezig met het idee om stoelen te vermengen. Samen met Alexandre Lowie bedacht ze de symbiose-stoel uit de eerste editie in Troubleyn en zo onstond het concept om twee stoelen met elkaar te versmelten, als broer-zus of man-vrouw.

Ontwerpster Lilith Tremmery koos twee gelijkaardige industriële stoelen van verschillende herkomst en assembleerde ze tot één object, dat zowel functioneel als metaforisch werkt. Leuning en zitting van één stoel werden blank geschuurd, de andere stoel werd in donker vernis gelaten, om twee ‘identiteiten’ te suggereren. Lilith laste de frames aan elkaar en plaatste de ene zitting boven de andere, zodat het beeld ontstaat van een verstrengeld koppel waarvan de een op de schoot van de andere zit. De stoelen delen geen verleden maar zijn als door een coup de foudre voortaan samengesmolten.

In haar nota’s spreekt Lilith consequent over het ‘jongetje’ en het ‘meisje’. Ze sleep het onderstel van het meisje los en verlaste het met het profiel van de jongen, 90° uit zijn hoek zodat ‘zijn’ zijpootje ‘haar’ voorpootje werd. Om de zitvlakken te versmelten zaagde ze een deel van de jongenszitting af en paste het in de draai van de curves van het meisjeszitvlak. Om de illusie te wekken dat ze in elkaar doorlopen, freesde Lilith een “gootje” en monteerde de zittingen met vijzen en kurk voor de stabiliteit. De “jongensrug” werd uitgebeiteld om het smelteffect ook in de leuningen te bereiken. In het zitvlak zit de jongen op het meisje, in de leuning zit het meisje voor de jongen.

details OBJECT #031
  • maker: Lilith Tremmery
  • afmetingen: 83 x 53 x 56