OBJECT #029

Geassembleerde bureaulamp met tupperwaredoos.

Ontwerpster Lilith Tremmery werd gebiologeerd door de prachtige koperen bureaulamp die ex-magistraat Lionel De Wulf binnenbracht. De groene kap van de lamp was gebroken, dus was er plek voor een nieuwe fitting en een nieuw idee voor de kap. Liliths eerste plan was een ‘planetenlamp’. Ze zou een bokaal afgezet met groene knikkers op de lampvoet plaatsen, maar die lieten te weinig licht door. Als ze de knikkers tegen het glas plakte, dan was het gevaar groot dat er eentje los zou komen en de lamp beschadigen. Met spijt in het hart werd de ‘planetenlamp’ afgevoerd, maar Lilith bleef zoeken naar een manier om de lampvoet een nieuw leven te geven.

Voor de uiteindelijke ‘Bankerslamp’ vertrok Lilith van het idee om de kap groen te laten schijnen, zoals bij de oorspronkelijke lamp. Ze vond een beschadigde

tupperware doos en een groene glazen ondertas, die de juiste tint hadden en mooi stonden bij het koper van de lampvoet.

Lilith poetste de lampvoet op tot ze terug een gouden glans kreeg en paste haar in de gebarsten onderkant van de tupperware doos, bevestigd door middel van twee op maat gemaakte koperen plaatjes. Om het glazen bordje vast te knellen, gebruikte ze een draadstang in koper en kurk, om het glas niet te beschadigen. Onderaan de lamp werd een groen viltje gekleefd, in de kleur van een roulette- of biljarttafel, om in de voorname, klassieke sfeer van het object te blijven.

De ‘gerestaureerde’ lamp schijnt opnieuw groen, zoals voorheen, maar nu met een gebarsten keukenobject – een ‘unlikely match’ die toch zeer goed werkt.

 

details OBJECT #029
  • maker: Lilith Tremmery
  • afmetingen: 38 x 27 x 18