OBJECT #021

Jean-Pierre is een levende legende in het Brusselse. Op zijn goede dagen flaneert hij met veel charisma door de straten nabij het Vossenplein. Je kunt hem gewoon niet ongemerkt voorbij lopen: met zijn koninklijke wandelstok draalt hij met kleine maar geritmeerde passen voorbij, mompelend of op zoek naar ‘objets trouvés’.

Met deze ‘objets trouvés’ maakt hij zijn befaamde, gepersonaliseerde wandelstokken. Volgepropt met verschillende doekjes, papiertjes en stoffen krijgen ze een kleurig en weelderig karakter. Het gerucht doet de ronde dat hij al meer dan honderd van zulke stokken heeft gemaakt; sommigen zijn tentoongesteld bij Art)&(Marge, anderen worden weer verkocht als kunstobject. Hij is bovendien een graag geziene gast bij Art)&(Marge, een museum dat kunst van ‘outsiders’ vertegenwoordigt en verspreidt en partner is van Fair Faire.

Deze geluidsstok heeft Jean-Pierre speciaal voor Fair Faire verwezelijkt met gevonden materialen uit onze collectie. Eerst ietwat schuw, later geënthousiasmeerd ging hij te werk in het werkatelier. Hij heeft deze stok bewerkt met veelkleurige sjalen, handschoenen – waarvan de middenvinger uitsteekt, en verschillende soorten touwen. Onderaan heeft hij een veer bevestigd waardoor het geluid maakt wanneer je er mee wandelt. Wie goed oplet, merkt verschillende verborgen boodschappen terug in de stok. Zo heb je een tekstje: “Tout va bien sauf ce qui ne vas pas ici au KVS” ondertekend met naam en datum. Tussen de sjaaltjes vind je het zinnetje “La vie est belle.” en onderaan “Vive le pathos” of de heterocliete uitspraak “Hallal Akbar”. Waag jij je binnenkort met deze uitgesproken wandelstok in het straatbeeld?

details OBJECT #021
  • MAKER: JEAN-PIERRE ROSTENNE
  • AFMETINGEN: 164 x 42 x 20