OBJECT #020

Een dienblad dat je naar de jaren ’80 brengt.

Soms heb je niet veel nodig om iets indrukwekkends te maken. Brecht van Studio Helder zag in het zwarte kader van een Thonet-achtige stoelzitting de ideale vorm om een dienblad te maken. Een gedeelte van dit kader werd -overigens verwerkt in een object dat werd geveild tijdens de ONBETAALBAAR-editie in Vooruit (oktober 2013). Brecht gebruikte dus het resterende gedeelte.

Hij stripte daartoe de rieten zitting en monteerde daaraan allerlei restplanken met roze en groene fineerlaag. Het blad werkte hij af door vijf parallelle inkepingen aan te brengen, waardoor het geheel de Memphisstijl* uit de jaren ’80 uitstraalt.

De Memphisstijl* zette zich af tegen het modernisme en diens functionalistisch verdict. Het luidde het post-modernisme in waarin de barrière tussen hoge en lage kunst werd neergehaald door de consumptiemaatschappij met veel ironie in de kijker te stellen. Als reactie tegen het -functionalisme gebruikten de Memphisaanhangers: ‘form -follows emotion’ in plaats van ‘form follows function’. Zoals het -dienblad laat zien, maakt de stijl gebruik van funky -kleuren, -kitscherige motieven en geometrische -vormen.

details OBJECT #020
  • maker: Brecht Baert (Studio Helder)
  • afmetingen: 63 x 43 x 31