OBJECT #020

4-delige stoelenset, als vier variaties op een thema

Voor deze set stoelen liet Jan zich inspireren door de structuur en de texturen van het gebouw. Hij ontwierp eerst een grid: een soort oer-model met specifieke, vaste afmetingen waarop hij wat materiaalkeuze betreft eindeloos kon variëren. Op die manier zijn alle vier stoelen uit de set met elkaar verwant zonder identiek te zijn, als waren ze kinderen van één en dezelfde moeder en van verschillende vaders.

De variatie schuilt in kleine vormvariaties die schommelen tussen eenvoudig en complex én in het gebruik van uiteenlopende materialen met zeer eigen texturen. Jan zaagde bijvoorbeeld stukken uit de vloer van de polyvalente zaal. Wat hem aan deze vloer fascineert is de onderkant, die een schitterend kleurenpallet vertoont van gifgroen, oranjerood en zilverkleurige aluminiumvlokken. Eén exemplaar uit de set heeft dit stukje vloer als zitting.

Andere materialen die hij recupereerde zijn een metalen schap – wit met bolletjespatroon – uit de bibliotheek; een OSB-plaat die de scheiding markeert tussen het te slopen gedeelte van het gebouw en dat wat behouden blijft; pannenlatten geïmpregneerd met een groenkleurig, schimmelwerend product; een houten plaat uit de chalet in de bib dat als display voor nieuwe publicaties werd gebruikt; een stuk geluiddempende mousse van onder de sportvloer; een stuk uit de zwarte vinyl vloerbekleding die in het hele gebouw te zien is; metalen latjes uit het verluchtingsrooster in de sportzaal; een witgeschilderde plank uit het plafond vlakbij de balie…

Het voordeel van zo’n set, aldus Jan, is een grote herkenbaarheid, hoe mooi of hoe lelijk je de verschillende accenten ook vindt. Bovendien is het gebruik van heel uiteenlopende materialen een soort eerbetoon aan het gebouw: je bewaart op die manier datgene wat voorgoed zal verdwijnen.

details OBJECT #020
  • 4 OF A KIND
  • MAKER: JAN FACK
  • AFMETINGEN: 78 x 38 x 38