OBJECT #019

De nuchtere maker onderstreept dat we geen grote filosofieën moeten zoeken achter zijn ontwerp. “D’ailleurs, ook geen kleine.” Maar wat dan wel? Nicolas Eljasz had naar eigen zeggen een simpele maar klare transformatie voor ogen: een recyclage pur sang. “Ik wou absoluut een meubel vinden waarvan ik de functie volstrekt kon omdraaien zonder het object helemaal te moeten de- of reconstrueren.”

Zijn idee kreeg meer vorm toen hij een oud consoletafeltje in de gaten kreeg dat eerlijk gezegd maar niet uit de stock van ONBETAALBAAR geraakte. In het verleden probeerden diverse makers er al een nieuwe bestemming voor te vinden, maar keer op keer bleef het schattige tafeltje uiteindelijk onaangeroerd. Deze vakman zag er meteen een potentiële lamp in.

Hij schuurde (‘poncer’ in het Frans) de vier poten en de bladen hier en daar op voor een meer hedendaagse look. Zo geduldig schurend bedacht hij meteen ook zijn nieuwe credo: ‘Je ponce donc je suis’. Knipoog.

Nicolas boorde vervolgens een gat in het blad waardoor hij een knalrood snoer dirigeerde geleverd door ONBETAALBAAR- bezielster en duivel-doet-al Sophie De Somere. Hieraan bevestigde hij een oude fitting afkomstig uit onze eigen bedrijfsstock. Een bezielde lampenkamp sneed de maker uit een licht transparant reclamewerfdoek (‘Kreapaint, uw partner in decoratiewerken’) geschonken door het Gentse kunstencentrum Vooruit. Een knal van een wedergeboorte.

details OBJECT #019
  • MAKER: NICOLAS ELJASZ
  • AFMETINGEN: 89 x 25 x 25