OBJECT #014

sport en theater in één kast

In de jaren ’70 werd het idee geoppperd dat kunst – met een grote en een kleine k – dichtbij de mensen moest gebracht worden. Dit idee vertaalde zich in een specifieke architectuur: het was de tijd van de polyvalente zalen, waar zowel volleybalwedstrijden als theatervoorstellingen en klassieke concerten plaatsvonden. Een lovenswaardig idee misschien op sociaal vlak, maar minder evident als het op akoestiek en technische organisatie aankomt. Tussen sport en kunst gaapte een dag vol gezeul met sporttoestellen en theaterstoelen.

Sport en kunst heeft Emile in zijn ontwerp met elkaar verzoend.

Op het voormalige podium vond hij dikke multiplexplaten, waarvan de fineerlagen opvallend breed zijn. Het betreft ‘old school’-multiplex, vervaardigd met een minimum aan lijm en met prachtig gevlamd dennenhout van zeer hoge kwaliteit. Fascinerend materiaal zoals het vandaag niet meer wordt gemaakt en dat destijds werd gebruikt om het podium te verbreden/verlengen. Dit verklaart de vele sporen van voetstappen en versleepte decorstukken op de platen. Emile schuurde ze glad en schoon, en verzaagde ze tot de onderdelen van een kleerkast zonder deuren, met links vier gelijke schappen en rechts een ruimte om kledij te hangen. De staaf voor de kapstokken – eveneens van hoogwaardig dennenhout – recupereerde hij uit een klimrek. Tijdens de Kraak werd dit rek in de polyvalente zaal van Ter Dilft van de muur gehaald en door Emile gedemonteerd en verzaagd. Bij wijze van bonus timmerde hij uit hetzelfde materiaal drie boxen die in- en uit de schappen kunnen geschoven worden. De voorwand van iedere box schilderde hij in het blauw – een extra kleur is altijd mooi. Een andere optie is om de stapelbare boxen naast de kast te zetten. Zo wordt de beschikbare bergruimte nog groter.

Nog een likje olie erop en klaar is de kast: een meubel even onwankelbaar als het geloof in de economische groei anno 1976.

 

 

 

details OBJECT #014
  • BACKSTAGE
  • MAKER: EMILE DUYCK
  • AFMETINGEN: 172 x 86 x 43