OBJECT #010

Bijzettafeltje met postmoderne allure.

Tijdens een koffiepauze op een blauwe maandag bladerde Jan Fack door een bundel staaltjes van formica patronen en botste op gekke figuren die hem deden denken aan de Italiaanse eighties-designer Ettore Sottsass van de Memphis groep. Even snel gegoogeld, bleek zijn associatie te kloppen. De wirwar van felgekleurde krulletjes op het formica patroon was inderdaad een ontwerp van Sottsass, geïnspireerd op uitvergrote bacteriën.

Onder “Memphis” verstaat men in de designwereld een zeer typerende stijl, waarbij veelvormige en vaak felgekleurde objecten multifunctioneel ingezet worden. Sottsass was de drijvende kracht achter deze beweging, die vooral in de jaren ’80 furore maakte. Iconische ontwerpen waren o.a. de Libreria Casablanca en Carlton.

Geheel in de stijl van Memphis, construeerde Jan een salontafel uit zuivere geometrische figuren: de kegel, de piramide en de balk. De kegelvorm maakte hij uit een lampenkap, die hij overplakte met papier en tape en als moule gebruikte voor een betonnen tafelpoot. De piramide is een herhaald patroon in een stuk stevige mousse op het tafelblad, ideaal als houder voor bijvoorbeeld een smartphone. Op het houten blad liet Jan het bacteriën-motief met de hand schilderen door Lotta Mächs en Mieke Hooghe.

details OBJECT #010
  • MAKER: JAN FACK & MIEKE HOOGHE
  • AFMETINGEN: 45 x 56 x 28