OBJECT #008

Emile wilde graag een object maken uit het keiharde, kwaliteitsvolle hout van de klimrekken in de polyvalente zaal van Ter Dilft. Een luie stoel, type strandstoel: dit meubel had hij in gedachten. Bij wijze van voorstudie maakte hij een prototype uit stukjes multiplexplaat waarmee het oude theaterpodium kon verbreed/verlengd worden. Sommige ervan hebben hun natuurlijk kleur bewaard, andere werden langs één zijde zwartgeverfd; in beide gevallen gaat het om hoogwaardige multiplex vervaardigd uit dennenhout, nauwelijks gelijmd en met een mooie tekening. Schitterend materiaal dat Emile ook gebruikte als grondstof voor een kleerkast.

Poten en armleuningen worden bij elkaar gehouden en tegelijk gestabiliseerd door middel van een aantal ronde dwarsstaven uit één van de klimrekken.

Uiteindelijk vond Emile het zonde om dit prototype niet te upgraden naar een volwaardig meubel, geschikt voor de veiling. En zo geschiedde. Kostuumontwerpster/vormgeefster Barbara De Laere ontfermde zich over de zitting: een jute lap die samen met een houten frame dienst deed als paravent en werd gevonden in de kelder van Ter Dilft. Waarschijnlijk zo oud als het gebouw. Het stof werd eruit geslagen en het weefsel werd herhaaldelijk gewassen tot het ‘zitbaar’ was.

Als toemaatje bij dit meubel krijgt u een kussen gemaakt van héél zachte verhuisdekens, een attentie van collega-maker Anja.

Emile maakte na dit prototype een tweede strandstoel op basis van hetzelfde systeem, dit keer met het duurzame hout van een klimrekframe.

details OBJECT #008
  • PROTO
  • MAKER: EMILE DUYCK
  • AFMETINGEN: 60 x 63 x 102