OBJECT #006

Sophie Doore was de stoffeerster van dienst bij de vorige edities van de ‘Veiling der Dingen’. Deze keer in Berchem kon ze er jammer genoeg niet bij zijn, maar ze had toch even de tijd om een oude stoel binnen te brengen.

Emile en Leon meteen in de ban van het frame. Aanvanke¬lijk wilden ze de stoel in zijn geheel laten omdat ze het een mooi object vonden. Maar dit zou niet in de geest van ONBETAALBAAR passen – dus transformeerden ze het tot een salontafeltje. De stoel werd op zijn kant gezet. Het oorspronkelijk idee was om uitsluitend de grondstoffen van de stoel te ge¬bruiken. In die optiek zou het hout van de zitting worden verwerkt als blad voor de salontafel. Maar op een of an¬dere manier was dit niet het goede hout voor een tafel¬blad, waardoor ze overschakelden op andere materialen. Ze gebruikten twee koperen buizen als poten en wit plexiglas als tafelblad. Op die manier verkregen ze een subtiele, maar esthetische vermenging van kleur en materiaal.

Het accent van de salontafel ligt nog steeds op schoonheid van het originele frame. Wat typisch is aan Tubaxstoelen is dat de rugleuning lichtjes naar achteren helt. In het salontafeltje is die schuine rugleuning nog steeds duidelijk zichtbaar, net onder het tafelblad.

details OBJECT #006
  • maker: Emile en Leon Duyck