OBJECT #003

Bedlinnen in verschillende tinten wit geïnspireerd op de oude Hollandse tegeltraditie.

‘Hollandse witjes’ zijn Nederlandse wandtegels zoals die al vanaf de 16e eeuw gemaakt worden. Er was een bloeiende tegelcultuur in Nederland en de ‘witjes’ werden op grote schaal verwerkt in het interieur. Deze ‘witjes’ vallen op door hun unieke karakter en uitstraling. Sophie De Somere had van haar grootmoeder enkele van deze lakens gekregen. Ze wilde daar graag iets mee doen, maar het bleef gewoon in de kast liggen. Dus liet ze Barbara en Charlotte daarmee aan de slag gaan.

Deze tegels inspireerden Barbara en Charlotte tot de creatie van een hoeslaken annex kussenslopen. Ze verknipten zeven witte katoenen lakens tot tientallen vierkantjes van 13 bij 13 cm, exact de afmetingen van een Hollandse witje. Die stikten ze aan elkaar, met als resultaat een patchwork in verschillende tinten wit – het wit van de lakens toonde immers onderling kleine verschillen. Het patchwork werd de bovenkant van een hoeslaken voor een dubbel bed én van de twee bijbehorende kussenslopen.

Het maken van de onderkant van het hoeslaken en de slopen verliep volgens een gelijkaardig, maar minder arbeidsintensief procedé: de dames knipten vier grote vierkanten uit verschillende lakens en stikten ook deze aan elkaar.
‘Hollandse witjes’ is oogverblindend beddengoed, bijzonder geschikt voor zwoele zomernachten, terwijl aan uw muggenraam een nachtegaal zingt.

ONBETAALBAAR is zeer tevreden over dit object, en vindt de creatie voor herhaling vatbaar in een volgende editie. Daarom deze oproep: schenk alstublieft het witte beddengoed weg dat ongebruikt in uw linnenkast ligt!

details OBJECT #003
  • maker: Barbara De Laere en Charlotte Goethals
  • afmetingen: 240 x 220