BASTARD #27

VERHAAL Yacon is een dicht familielid van de zonnebloem en de artisjok. De eerste geschreven bron die de plant vermeldt, dateert van 1653 en staat op naam van de Spaanse kroniekschrijver Padre Bernabe Cobo die naar Zuid-Amerika reisde.
Het zou in de Andes reeds door de Inca’s geteeld zijn. In koloniale tijden werd het eten van yacon geassocieerd met een katholieke -viering die een eerdere Inca feestdag moest vervangen. Keramiekafbeeldingen van de yacon werden bij Moche-begrafenissen gebruikt om de doden voedsel mee te -geven naar het hiernamaals of als geschenk voor de heersers van de ‘andere wereld’. Momenteel wordt yacon op verschillende plaatsen, verspreid over de wereld gekweekt. In België is daar momenteel nog geen sprake van.

GEBRUIK Opmerkelijke zoete smaak, hoewel yacon geen suiker bevat. De zoete smaak komt van de stof ‘inuline’. Yacon kan ook door diabetici als zoetmaker gebruikt worden. Let wel: de zoete smaak komt pas na ongeveer een week bewaren.
Rauw kan yacon in (fruit)salades. De smaak ligt dan tussen appel en -meloen, met een stevige ‘bite’. Het kan gekookt, gebakken of gewokt -worden. Wij gebruiken het vaak bij winterse stoofpotjes, om bijvoorbeeld de scherpe smaak van raapjes te temperen.

details BASTARD #27
  • A.K.A.: grondappel, zonnewortel
  • LAT. NAAM: smallanthus sonchi­folius
  • FAMILIE: zonnebloemfamilie
  • OORSPRONG: Andes
  • SCHENKER: Stijn Derammelaere