BASTARD #15

VERHAAL Binnen de kruisbloemenfamilie is look-zonder-look -gemakkelijk te herkennen aan de witte bloemen, het blad en de geur. Na het wrijven van een blad komt er een geur vrij die volgens sommigen op uien lijkt, maar door de meeste mensen als knoflook wordt aangeduid. De plant is over bijna geheel Europa en West-Azië verspreid en is in Noord-Amerika geïntroduceerd.
In literatuur uit de 16de eeuw wordt deze plant beschreven en gelauwerd om zijn gastronomische en medicinale toepassingen. Ze kan tegen astma en -bronchitis aangewend worden of als kruidenkompres bij wonden.

GEBRUIK De meest gebruikte toepassing is het blad, met zijn knoflook-geur en -smaak is het ideaal om aan gerechten toe te voegen. –
In tegenstelling tot de echte look dient dit wel op het einde te -gebeuren, opwarmen doet de smaak verloren gaan. Ook verwerken in salades geeft een extra diepte aan het gerecht. Daarnaast kan ook het zaad -gebruikt worden: het smaakt mosterdachtig, zoals vele zaden van de kruisbloemigen en kan dus makkelijk verwerkt worden als specerij.
De wortel heeft wat weg van rapen, maar dan taai en vezelig, zeer -geschikt om bouillon van te trekken. Ook kan je de look-zonder-look -gewoon laten meekoken in soepen, ragouts, stoofpotjes… en hem voor het opdienen verwijderen. Als laatste zijn er de bloemen: ze ogen mooi in een salade maar kunnen bijvoorbeeld ook op een boterham met platte kaas.

details BASTARD #15
  • LAT. NAAM: alliaria petiolata
  • FAMILIE: kruisbloemenfamilie (brassicaceae)
  • OORSPRONG: Europa, West-Azië
  • SCHENKER: Willem Van Gucht