Een ouderwets uitziende bijzettafel met groengelakte houten pootjes was het startobject van dit ontwerp. Het tafeltje werd door Wannes Verhees aan ONBETAALBAAR bezorgd: hij vond het jaren geleden op straat, sleepte het naar zijn atelier en vergat het – tot deze editie. Scott en Nathalie lakten de poten wit: de overheersende kleur in hun ontwerp, naast tinten rood. Ook het originele tafelblad, bestaande uit dunne plankjes van bleek hout, werd opgelicht met witte beits. Op die manier bleef het mooie lijnenspel dat het tafelblad siert zichtbaar. Het accentueren van lijnen staat in dit ontwerp centraal – niet verwonderlijk wanneer je weet dat dit een ‘gesamtkunstwerk’ is van een graficus en een architect in spe. Ze beschouwen deze tafel dan ook in eerste instantie als een kunstobject; de functie is ondergeschikt.

Kunst maakten ze door de tafel uit te breiden met verrassende elementen. Een vierkant stuk rode marmer lieten ze ‘zweven’ boven het tafelblad door het op een verborgen voetstukje te plaatsen. Deze marmeren plaat is demonteerbaar.

Werd verder nog op het tafelblad gezet: een witgelakte kastlade op een witgelakte houten sokkel. In de lade werden houten schapjes met rode lamineer- en formica-laag gemonteerd. Eén van de schappen wordt gestut door een – jawel – witgelakte houten spijl.

De makers wilden hun ontwerp aan alle zijden boeiend maken. Daarom plaatsten ze de kastlade aan de rand van het tafelblad, en bekleedden ze de achterzijde met spiegelplaat van plexiglas. Gelieve dus dit meubel niet tegen een muur te zetten.

VLAKAF

details
  • afmetingen: 100 X 94 X 52
  • makers: scott peeters & nathalie teugels