start-up village fase 02

Stad Antwerpen wil startups alle kansen bieden om te groeien en internationaliseren. Daarom besliste de stad om een historisch pand in de Lange Gasthuisstraat 29-31 te renoveren en voor een periode van tien jaar ter beschikking te stellen voor de uitbouw van StartupVillage.

StartupVillage wordt op die manier een plaats waar startups, grote bedrijven, mentors en investeerders elkaar kunnen ontmoeten in business, om elkaar te inspireren en te steunen. Hierbij is het natuurlijk erg belangrijk dat de sfeer in het pand goed zit. Daarom creëerde ONBETAALBAAR een gevoel van ongedwongen energie en openheid, die dialoog en creatief denken stimuleert. 

startupvillage02

startupvillage023

De knappe stoelenframes met ranke poten werden voor Op Maak gesprokkeld door de kringwinkel. ONBETAALBAAR stootte in een van mijn omzwervingen op een prachtige verzameling afgedankte stoeltjes die ooit in een inrichting van Electrabel gestaan hadden, en dit profiel gaven ze mee aan de kringwinkel met de vraag om gelijkaardige broertjes en zusjes te verzamelen. Zo kwam Op Maak tot het juiste aantal stoelen om de inrichting te bevolken.

Met restjes leer en stofresten werkten Sophie Doore en Kunnig samen om de kussens en rugleuningen van de zitbanken en de stoelen te herwerken tot de ingetogen lappendekens van kleur en textuur die je hierboven kan bewonderen. De metalen frames werden verzorgd door sociale werkplaats Compaan.

startupvillage022

Niets zo goed om de sfeer te bevorderen als samen het glas heffen. Daarom maakte Op Maak een prachtig barmeubel, aangevuld met een oude kast die in de nis geplaatst werd en nu dienst doet als hippe drankkast. De toog ziet er glanzend en glamoureus uit zonder afgelikt te ogen, dankzij het combineren van een houten structuur met een messing bovenblad. Het donkere hout waarvan je de tekening zo mooi ziet is gebeitste ‘spruce’, dat is een erg goedkope en jonge houtsoort die toch heel stijlvol en solide oogt. De hoge barkrukken zijn oude modellen die geherstoffeerd werden. Dat is een samenwerking tussen Sophie Doore en Kunnig. In de rug zitten twee mooie leren knopen die de zitting verzorgd afwerken. De krukken hebben vier tinten; ze passen op die manier bij de lapjes-stoelen die ook uit grijs, blauw, bruin en beige bestaan.

startupvillage024

Het signalisatie bord, dat bezoekers op weg moet helpen, is vervaardigd uit WBP: Water Bestendige Plaat. Dit is nodig omdat deze borden zich buiten bevinden, en dus tegen een stootje en wat nattigheid moeten kunnen. Voor het aanduiden van de verschillende jonge ondernemers werd er gekozen voor individuele en verschuifbare lettertjes. StartUp Village biedt starters de kans om hun zaak op te starten en uit te bouwen, waarna ze het nest uitgaan om zich verder te ontwikkelen in de wijde wereld. Dit betekent dat er af en toe naamwissels gebeuren. Daarom is dit bord met wisselende letters een ideale en speelse oplossing. startupvillage025 startupvillage026

De trapeziumvormige tafels in de werkruimtes zijn perfect om mee te spelen qua compositie. Als puzzelstukken laten ze zich in elkaar schuiven tot vergader-eiland, tot alleenstaand bureau, tot dialoog-tafeltje… Zo krijgt het lijnenspel op het tafelblad ook telkens een andere vorm en een ander karakter.

startupvillage027

Voor je de trappenhal opgaat passeer je een paar hoekjes die rust uitstralen en uitnodigen om plaats te nemen. Hier wordt de nis verlicht door een turnrek-lamp, waarvan de steel vervaardigd is uit de spijler van een klimrek. Verder staat er hier ook nog een Millefeuille-tafel – een rolbare salontafel naar een ontwerp van Jan Fack, die telkens een andere uitstraling krijgt naargelang het restmateriaal waaruit hij bestaat. De ranke stoelen aan weerszijden van de Millefeuille werden speciaal gemaakt door Compaan, Sophie Door en Kunnig.

startupvillage028

Hier en daar vind je metalen frames terug met tussenschapjes die dienst doen als planten-sokkel en sierlijk opbergmeubel. Het frame werd verzorgd door sociale werkplaats Compaan, de schappen bestaan uit fineerhout en een marmeren blad bovenaan.

startupvillage029

De cirkelvormige marmeren tafels werden op maat rond gesneden door sociale werkplaats Compaan. Zij maakten meteen ook een mooie metalen voet om het blad de hoogte in te te tillen.

startupvillage0210

Hier worden de turnvloertafels gecomplementeerd met witte buisstoelen die zelf het lijnenspel helemaal verderzetten en opnemen. De stoelen, die zelf net zo’n gewaagde ‘old-skool adidas’ kleuren vertonen als de tafel, zetten de turnvloer-lijnen niet in hun schaduw maar gaan ze net versterken, ondersteunen en in evenwicht houden.

startupvillage0211

Om de kleurrijke strepen van de tafel hier helemaal op de voorgrond te laten treden werd gekozen voor zwarte buisframes met een volledig zwart gestoffeerd werden.

Om de speelsheid van de lijnen nog verder te benadrukken werd er met resten leder strepen getrokken in de rugleuning en het zitvlak van de stoelen. Zo worden ze een donker maar toch complementair element tegenover de volle kleuren van het tafelblad.

De bureaulamp kreeg een duwtje de lucht in door het onderstel van een diascherm. Zo ontstaat een grappig en aandoenlijk huwelijk tussen de metalen strakke poot en de gezellige, kleurrijke en plooibare lamp zelf.