ONBETAALBAAR op BAD – 8/9/10/11 februari

BAD – Belgium Art and Design – is een event waar je de eigentijdse creativiteit van kunst en design ontdekt. Het is een eigenzinnige beurs die je meeneemt in een totaalbeleving van Belgische kunst en design, op een karaktervolle site in Gent.
 Ook ONBETAALBAAR onderzoekt in al zijn projecten de grens tussen kunst en design, en tussen ambachtschap en kunstenaarschap. Tijdens BAD verkennen we ook een andere grens; die tussen het werk van elk van onze makers als individu, en hun werk wanneer deel uitmaken van ons collectief.
Want iedere maker brengt zijn/haar eigen visie, ervaring en manier van werken mee naar elk ONBETAALBAAR project. Om dit in de verf te zetten bieden we hen tijdens BAD een podium aan om hun eigen ontwerpen te tonen naast de voorwerpen die ze binnen ONBETAALBAAR realiseerden. Deze zij-aan-zij expo kan een venster bieden op de verschillen en overeenkomsten van hun collectief en individueel ontworpen werk. 
ONBETAALBAAR presenteert: 

|vormen|
Jaap Bontekoe
Wannes Verhees
Youri Cruypeninck
Op Maak
Alexandre Lowie
Jan Fack
Cover and Couch
Anton Proost
Studio Helder

Wanneer:
08 – 09 – 10 – 11 februari 2018

Waar:
ICC-international convention centre
Van Rysselberghedreef 1
Citadelpark Gent
credit afbeeldingen: Richard Duyck

JustAGoodProgram

Geschilderd, geschaafd, onthoofd of verbouwd: de afgedankte objecten waarmee ONBETAALBAAR aan de slag gaat worden op allerlei manieren getransformeerd door hun makers.
Tijdens JUST A GOOD PROGRAM is iedereen welkom om De Werkwinkel te bezoeken in Bomastraat 35 en met eigen ogen te zien hoe dat proces in zijn werk gaat.
In De Werkwinkel kan je het volledige traject volgen dat een afgedankt object aflegt wanneer het in onze handen terecht komt.
(Onderdelen van) oude of kapotte meubels worden opgevangen en geregistreerd. Hierbij staan hun schenkers het verhaal en de geschiedenis van het stuk voorgoed af aan ONBETAALBAAR.
Deze ‘sans papiers’ zijn nu grondstoffen. Ze belanden in de ‘afvalberg’, waaruit ze geselecteerd kunnen worden door onze makers die er een nieuwe toekomst voor zien. Onder deskundige handen worden ze omgebouwd tot nieuw designstuk dat recht naar de fotostudio gaat voor zijn nieuwe paspoortfoto.
De Grafiekfabriek voorziet het nieuwe object van een naam en van de nodige documenten, waarna het recht naar de ONBETAALBAAR-winkel verhuist.
Hier wordt een nieuwe eigenaar en een nieuwe thuis gezocht in de vorm van een onderhandeling waarbij de koper de prijs kiest.
Voor de gelegenheid stelt ONBETAALBAAR ook een werktafel open voor bezoekers die zelf afgedankt materiaal willen ombouwen en oplichten tot een pracht-lampje.
Kom de makers van ONBETAALBAAR een bezoek brengen in hun atelier, schenk jouw afgedankte spullen, timmer/zaag mee en ga naar huis met een ONBETAALBAAR designstuk! 
WANNEER:
Zaterdag 17 maart
12u – 20u
WAAR:
CAMPO boma
VOOR WIE:
Alle leeftijden.
(Workshops toegankelijk vanaf 12 jaar, begeleiding van een ouder is welkom wanneer er nog niet zelfstandig gewerkt kan worden.)
Capaciteit: maximum 6 deelnemers tegelijk.
(Indien de werktafel volzet is bedraagt de wachttijd gemiddeld 30 tot 45 minuten.Wil je heel zeker zijn van je plek? Reserveer dan een plaatsje via mieke@onbetaalbaar.com.)
INKOM?
Gratis te bezoeken.
Als je zelf een lampje wil maken vragen we een vrije bijdrage voor het gebruik van restmateriaal – indien je zelf materiaal binnenbrengt is je deelname gratis.

 

JINGLE BALLS / KERSTMARKT

 

 

JINGLE BALLS: eindelijk een écht wijze kerstmarkt! 

CAMPO en ONBETAALBAAR slaan de handen in elkaar om samen met onze makers en kunstenaars een heus kerst-event te brengen.

Performances, cadeautjes, glühwein 2.0, muziek, marktstalletjes, vrienden, feest, gezelligheid… Alles wat je nodig hebt om op te warmen wanneer de temperatuur buiten onder nul zakt.

WAT VALT ER TE BELEVEN OP JINGLE BALLS?

Sorry, maar laten we eerlijk zijn: andere kerstmarkten zijn saai.
Daarom pakken wij het anders aan. ONBETAALBAAR en CAMPO met trots volgende marktkramers voor:

Robbert&Frank, Frank&Robbert zorgen voor de origineelste cadeaus die dit jaar onder je kerstboom zullen liggen,
Silke & Hannes sampelen nieuwjaarsbrieven,
Jaha Koo & Eunkyung laten je genieten van rijsthapjes en bieden je het verhaal aan van de rijstkoker aan,
Maxim Storms heet je welkom op de grote opening van het Mini-Museum,
Louis Vanhaverbeke draait lekkere nummertjes én lekkere pannenkoeken
Julian Hetzel biedt zeep aan waarmee je je schuldgevoelens kan wegwassen (1 zeep koken = 1 zeep schenken aan het goede doel!)
bij Benjamin Verdonck kan je een mini-voorstelling bijwonen,
Space is Only Noise, Stampilon, Studio Helder, Recycle Art,… de grafische vrienden en makers van ONBETAALBAAR komen uit alle hoeken van het land opdagen om u vanalles aan te bieden. Van kerstkaartjes tot en met meubelstukken.

FOOD, DRINKS, PARTY-TIMES

Ook wie honger en dorst heeft is welkom:
Gestreken Croques (zo zijn ze meteen ook rimpelvrij), (Kerst)taartjes, Glühk (een cocktail die speciaal voor de gelegenheid bedacht werd door Jigger’s), heerlijke koffie door HonkyTonkCoffee, warme thee van Be Your Tea en koude drankjes aan de bar…

FEEST OP VRIJDAGAVOND! 

Vrijdagavond opent de kerstmarkt zijn deuren om 17u, vroege vogels zijn vanaf dan welkom om de kerstsfeer op te snuiven. Later op de avond opent het Mini-Museum van Maxim Storms – dat met “Hurry Worry Worse” zijn eerste tentoonstelling viert.
Bij een vernissage hoort een serieus feestje – daar zorgt Studio 45 voor, met schwung en met swingende plaatjes, zoals we dat van hem gewend zijn.

Waar?

CAMPO – ONBETAALBAAR boma, Bomastraat 35, 9000 Gent

Wanneer?

Volg de Facebook-pagina om precies te weten wie wanneer aanwezig is!

Vrijdag 15 december vanaf 17u
Zaterdag 16 december van 14u tot 20u
Zondag 17 december van 10u tot 20u
(drinks en food vanaf 10u – de meeste kraampjes openen hun deuren ook zondag vanaf 14u) 

Voor wie? 

Voor iedereen, ongeacht leeftijd. 

Meer info op onze Facebook– en Event-pagina.

See you there!
Met warme groeten van het hele ONBETAALBAAR-team

 


 

OPLICHTEN – C-MINE GENK

Met het project ‘OPLICHTEN’ transformeert ­ONBETAALBAAR samen met C-mine ­afgedankt ­materiaal tot nieuwe voorwerpen: de ‘­OPGELICHTEN’. Hiervoor bouwen ze C-mine ­designcentrum om tot een atelier. De creaties kan je het weekend nadien ­bewonderen en aankopen in de shop.cmine_oplichten0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Inzameling materiaal
  11 & 12 november | 14u – 17u
  18 t.e.m. 22 november | 10u – 17u

Duik in je kelder op zoek naar objecten met een verhaal.  Kapotte meubels, hout-en metaalresten, stukken stof of leder,… Wil je zeker zijn dat de ­makers van ONBETAALBAAR met je oude schat aan de slag kunnen?  Klik dan hier om ons een foto van jouw object te sturen.

 • Open atelier
  20 t.e.m. 24 november | 12u – 20u

Kom binnenkijken in C-mine design­centrum, dat een hele week het atelier wordt van de makers van ­ONBETAALBAAR

 • Oplichten shop
  25 november | 12u – 20u
  26 november | 10u – 18u

Na een week van verzamelen, ­bedenken en bricoleren verhuizen de “opgelichte” objecten naar een mooie shop in C-mine designcentrum. Daar staan ze te wachten op hun nieuwe ­eigenaar. Ga met een uniek design stuk naar huis, wie weet gemaakt uit jouw oude stoel- of houtresten.

 • Randprogramma

Kinderkunstendag
19 november | 12u30 – 15u30
Workshop voor jonge makers (6 – 12 jaar)
· Neem best een object mee van thuis van
waaruit je kan vertrekken om te mengen met
het materiaal van ONBETAALBAAR
· Leer de basistechnieken en ontwikkel je idee
· Neem je afgewerkte product mee naar huis!

Drank & cake voorzien
Tickets: € 5 per kind
via c-minecultuurcentrum.be

Closet-en stocksale
26 november | 10u – 18u
Kom neuzen in de kleerkasten van modeliefhebbers of shop de stock van je favoriete merken. Focus op kwaliteit & Belgische mode!

We Margiela – film
25 november | 20u15
Pre-drink vanaf 18u aan
C-mine designcentrum
Tickets: €8 via c-mine.be

Intakes Oplichten C-Mine

Klik hier voor meer informatie over het project!

Duik in je kelder op zoek naar objecten met een verhaal.  Kapotte meubels, hout-en metaalresten, stukken stof of leder,… Wil je zeker zijn dat de ­makers van ONBETAALBAAR met je oude schat aan de slag kunnen? Vul dan onderstaand formulier in (vergeet niet om een foto toe te voegen)!

Foto van het object - max. 2Mb - jpg, png of gif (*)

Te Koop!

Van 09u tot 17u is de ONBETAALBAAR showroom open!
Kom kijken, kom kijken, en zie wat er te koop staat!

Eens je je hart verloren hebt aan een uniek stuk, kies je de prijs zelf in een onderhandelingsspel.

Horror Vacui

FullSizeRender 49

Kom meetekenen met Drawing Days!

Drawing Days komt steeds naderbij – en het open Atelier wordt stilaan omgetoverd tot deels vlekkeloos – deels het-kan-niet-bevlekter paradijs…

 

 

Horror Vaccui tijdens Drawing Days

 

HORROR VACUI, ZA & ZO 10-17u, Bomastraat 35 Gent
 

ONBETAALBAAR transformeert objecten. Door te timmeren, te hameren, te zagen, door ze verder af te breken en door ze terug in elkaar te steken…

Maar tijdens Drawing Days pakken we de transformatie anders aan. In dit project krijgen alle meubelstukken en voorwerpen een nieuw leven door ze te betekenen, te beschilderen of bestempelen.

Vormen, vlekken, patronen, strepen en stippen: ook dat is tekenen. Zo lang er maar geen leegte meer te bespeuren valt!

reserveren vrije werkweek

Van 21 tot 27 augustus kan je in ons atelier in Bomastraat 35, ZELF de handen uit de mouwen steken om een EIGEN idee, ontwerp uit te werken.

Heb jij ook al lang een projectje klaarstaan  of een plan in je hoofd  en wil je hier graag mee aan de slag gaan?

Van 10u tot 18u kunnen we je bijstaan om er deze keer echt werk van te maken.

Inschrijven welke dagen je komt, kan via sophie@onbetaalbaar.com.

Best wel snel te reageren want de plaatsen zijn beperkt!
En op 27 augustus tijdens het buurtfeest zetten wij ook van 10-18u onze deuren open en organiseren we een WEGGEEFWINKEL, we houden grote opkuis en verscheidene materialen kan je eenmalig gratis komen ophalen om ze een tweede leven te geven.

vrije werkweek

Van 21 tot 27 augustus kan je in ons atelier in Bomastraat 35 zelf de handen uit de mouwen steken om een eigen idee, ontwerp uit te werken. Heb jij ook al lang een projectje klaarstaan  of een plan in je hoofd  en wil je hier graag mee aan de slag gaan?
Van 10u tot 18u kunnen we je bijstaan om er deze keer echt werk van te maken.

Inschrijven kan via sophie@onbetaalbaar.com

 

 

Roestvrij

ROESTVRIJ
WONEN EN LEVEN IN OOSTENDE

EXPO
zat 17 & zon 18 juni 2017
zat 24 & zon 25 juni 2017
14:00 > 17:00

gratis belevingsparcours met drie haltes:
CC De Grote Post / privé-woning Freek Neirynck / woonzorgcentrum ‘De Boarebreker’

 

Meer en meer mensen wonen in of komen naar Oostende om er oud te worden. Urbanologen denken na over slimme steden. Maar hoe kunnen we op dit moment met simpele ingrepen en begrip voor elkaar kleine ongemakken verhelpen? Dat is de vraag waarover het project ROESTVRIJ zich buigt. De afgelopen maanden ging De Grote Post samen met kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR en de educatieve organisatie MUS-E Belgium op zoek naar creatieve oplossingen. Ze deden hierbij beroep op de volgende generatie. Volg het parcours doorheen Oostende en houdt halt op drie plekken waar je kennismaakt met de ingrepen van kunstenaars, met de utopische ideeën van kinderen en met bewoners zelf.

Naast het parcours is er op zondag 18.06 om 10:30 een Ontbijtgesprek met de makers en andere gasten en uiteraard koffie, thee en ander lekkers.

 

 

 

HET PARCOURS

 • De Grote Post

Belevingsruimte met

 • het herinneringsmonument: enkele leerlingen uit het VTI ontwierpen een meubel dat verwijst naar herinneringen en dat ideaal is om lievelingsobjecten met emotionele waarde in op te bergen.
 • Pop-up boek: de ideeën, schetsen, maquettes … van de leerlingen van OLKO en De Groeiboom werden gebundeld in een indrukwekkend portfolio. Enkele van deze utopische uitvindingen vind je ook terug langs het parcours.

 Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende

 • Privéwoning Freek Neirynck
  De woning van deze artistieke duizendpoot werd op creatieve wijze aangepast door het kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR. Op het gelijkvloers zorgden zij voor ludieke, persoonlijke ingrepen die het leven comfortabeler maken.

Albert I-promenade 43, 8400 Oostende

 • Woonzorgcentrum ‘De Boarebreker’
  De creatievelingen van ONBETAALBAAR legden ook hun oor te luister bij de bewoners van De Zeeparel, een afdeling van de Boarebreker. Ze lieten hen dromen over een aangenamere leefruimte, met meer kleur, bijzondere kussentjes als ruggensteun, een goed leesbare klok en kalender, een zitmeubel buiten dat je tegen de wind beschermt, een spelletjesmodule… Ze brachten de zee naar binnen en maakten de ruimte wat prikkelender voor als de kleinkinderen op bezoek komen. Ze gingen met alledaagse verzuchtingen aan de slag en komen met onalledaagse oplossingen voor de dag.

Kaïrostraat 82, 8400 Oostende

Praktisch

Dit parcours is gratis en kan tijdens de twee weekenden van 17 & 18.06 en 24 & 25.06 doorlopend bezocht worden tussen 14:00 en 17:00. Het Ontbijtgesprek op 18.06 van 10.30 tot 12.30 is betalend. Reserveren kan via www.degrotepost.be

De volgorde van het parcours kun je vrij kiezen maar we raden je aan om te starten in de belevingskamer in De Grote Post. Op elke locatie vind je een programmaboekje met meer info over de werken. Let voor je de locatie binnengaat, op de indrukwekkende utopische voorwerpen, uitgedacht door de leerlingen van de deelnemende basisscholen.

Partners

ROESTVRIJ is bijzonder artistiek project van De Grote Post, het Gentse kunstenaarscollectief ONBETAALBAAR en de kunstenaars van het platform MUS-E, (Youri Cruypeninck & Liesbeth Feys), Het VTI Oostende en enkele rust- en verzorgingstehuizen uit Oostende, basisscholen OLKO en De Groeiboom.

ROESTVRIJ kadert binnen GLOED, het artistiek traject van De Grote Post dat komaf wil maken met het stereotype beeld dat verschillende generaties ook in verschillende werelden leven


Screen Shot 2017-05-22 at 12.11.45

OPLICHTEN WAREGEM

A5_WAREGEM_03

 

In het kader van de opening Zuidboulevard en welzijns­winkel op zaterdag 3 juni 2017 blazen ONBETAALBAAR en het welzijnshuis Waregem samen met een aantal jonge ondernemers nieuw leven in de oude bibliotheek.

Met het project ‘OPLICHTEN’ transformeert ­ONBETAALBAAR* samen met het welzijnshuis ­afgedankt materiaal tot ­nieuwe voorwerpen: de ‘OPGELICHTEN’. Hiervoor bouwen ze het ­gelijkvloers van de bib om tot een broeierig atelier. De ­creaties bieden ze er ook opnieuw te koop aan.

 • INZAMELING MATERIAAL (6 & 7 mei)
  Haal je afgedankte materialen van onder het stof en breng ze op 6 of 7 mei binnen in CC De Schakel. Stuur vooraf een foto van jouw materiaal naar sophie@onbetaalbaar.com ; zo weten we welke ­objecten we mogen verwelkomen.

ONBETAALBAAR en het welzijnshuis gaan er in de ­laatste week van mei mee aan de slag. Ze buigen zich over jouw afdankertje, verwerken het in een nieuw ontwerp en ­bezorgen het een tweede leven. Elk ‘opgelicht’ object krijgt een paspoort waar je meer info vindt over de restmaterialen, de makers en het idee.

 • VERKOOP ‘OPLICHTEN’ (3 juni)

Alle ‘opgelichten’ worden op het gelijkvloers van de oude bibliotheek aan geïnteresseerde kopers ­aangeboden. Je kan zelf de prijs bepalen, in overleg met de verkoper. Wat zal de balans tussen koopprijs en kostprijs worden? Kom het te weten op 3 juni!

 

 • MAKERS’ CITY MARKET
  Op de eerste verdieping van de oude bib pakt jong ­ondernemend Waregem (en omgeving) uit met een eigen marktplaats. De markt staat integraal in het teken van jonge starters en is doorlopend open op 3 juni, van 14 tot 18 uur.

open atelier 02

stempel_gif

 

Op 21, 22 en 23 april zetten ONBETAALBAAR & CAMPO opnieuw de deuren van het atelier in de Bomastraat voor je open. Drie dagen lang kan je er terecht voor nieuwe expo’s, 4 verschillende ­workshops en food & drinks van lokale makelij. Wees welkom! Lees Meer…

OPLICHTEN EVERGEM

Tijdens CAMPO passeert palmt het Gentse kunstencentrum CAMPO samen met enkele kunstenaars Cultuurcentrum Evergem in. Voor de inmiddels zesde editie bouwen we het cultuurcentrum om tot een heuse markt. Niet (alleen) met groenten-, fruit- of sacochenkramen, maar vooral met unieke (design)objecten per opbod (in Oplichten van ­ONBETAALBAAR*), kunstboeken (Maya Albert & Bad van Marie brengen met veel verve hun Memorandum van een georganiseerd leven aan de man), en handgemaakte koopwaar van lokaal en ander talent. Niets moet, alles kan, maar breng gerust je portemonnee mee!

evergem_04

 

 

 • INZAMELING MATERIAAL
  01/02 APRIL*
  *Za 1 april van 12 tot 17 uur Zo 2 april van 10 tot 13 uur

Heb je nog oude spullen liggen op zolder waar je geen blijf meer mee weet? Makerscollectief ONBETAALBAAR geeft ze tijdens Oplichten in hun atelier graag een tweede leven. De nieuwe of ‘opgelichte’ objecten worden voorzien van een paspoort waarin je meer info vindt over de restmaterialen, de makers, het idee en het aantal uren dat eraan ­gewerkt werd.

Dus haal je afgedankte materialen van onder het stof en breng ze op 1 of 2 april binnen in Cultuurcentrum ­Evergem (Weststraat 31, 9940 Evergem-Sleidinge). Stuur vooraf een foto van jouw materiaal naar sophie@onbetaalbaar.com ; zo weten we welke ­objecten we mogen verwelkomen.

 

 • VERKOOP ‘MARKT’
  06  MEI⁕ (18-22U)

Alle ‘opgelichten’ komen op 6 mei  terug naar Evergem en worden op een markt één op één te koop aangeboden. De prijs bepaal jij zelf in onderling overleg met de verkoper.

Wie licht er wie op? Wat zal de balans tussen koopprijs en ­kostprijs worden?
Dat alles kom je te weten op de markt tijdens CAMPO ­passeert op 6 mei.

OBJECTIONS MSK + ONBETAALBAAR

Screen Shot 2017-03-05 at 09.32.49

 

OBJECTIONS

18.02.2017 – 14.05.2017

Hoe kunnen we verwaarloosde objecten een nieuw leven geven? Hoe kunnen we anders omgaan met de dingen die ons omringen? Welke kracht en verzet schuilen er in voorwerpen? Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) onderzoeken het (her)waarderen van objecten.

In samenwerking met ManoeuvreONBETAALBAAR en Anneleen Van Offel reist hun project van Barcelona naar Gent.

 • Open atelier: van 18.02 tot 14.05

Om de mogelijke levens van dingen te verkennen nodigen ze je uit om een nieuw verhaal te schrijven voor een afgedankt object. Het museum wordt op die manier belicht alsplaats van zorg, herstel en transformatie van vergeten voorwerpen en verhalen. ‘Objections’ zet verbeelding en vormgeving in om onze dagelijkse wegwerpeconomieën in vraag te stellen.

 • Europees samenwerkingsproject

‘Objections’ werd ontwikkeld in de Fundació Antoni Tàpies (Barcelona) binnen

het kader van een Europees samenwerkingsproject en zal tijdens de zomer-tentoonstelling Manufactories of Caring Space-Time (03.06.17–27.08.17) gepresenteerd worden door de multidisciplinaire kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koningkrijk), Oriol Vilanova (Spanje) en Manoeuvre (Gent).

Volg het project op de webblog (www.manufactories.eu).

 • Begeleide workshops

Tussen 18 februari en 14 mei kan je in het museum terecht voor een open atelier met diverse workshops (creative writing en verpakken). Alle info vind je in de agenda.

17.03, 10u-13u: Creative writing voor 65+
19.03, 10u-13u: Creative writing | Verpakken
25.03, 10u-13u: Creative writing voor blinden en slechtzienden
20.04, 10u-13u: Creative writing voor mensen met dementie & mantelzorgers

21.04, 14u-16u: Workshop Writing/Wrapping/Stamping in Atelier ONBETAALBAAR(Bomastraat 35). Klik op deze link om in te schrijven.

22.04, 14u-16u: Workshop Writing/Wrapping/Stamping in Atelier ONBETAALBAAR (Bomastraat 35). Klik op deze link om in te schrijven.

23.04 ERFGOEDDAG, 10u-12u: Creative writing

23.04, 14u-16u: Workshop Writing/Wrapping/Stamping in Atelier ONBETAALBAAR (Bomastraat 35). Klik op deze link om in te schrijven.

25.04: Workshop Creative writing met gedetineerden in de gevangenis van Oudenaarde. Deze workshop gebeurt i.s.m. De Rode Antraciet.

14.05: Finissage ‘Objections’
We sluiten het project  ‘Objections’ af met performances, ateliers, repaircafé, rondetafel… i.s.m. Manoeuvre, ONBETAALBAARTimelabGents MilieufrontPerforming ObjectsAnneleen Van Offel,…

Schrijfster Heleen Debruyne komt langs in het museum. Ook zij zal een verhaal schrijven en voorlezen.

Openingsweekend ONBETAALBAAR + CAMPO

flyer_opening

 

Op 17, 18 en 19 februari geven ­ONBETAALBAAR & CAMPO de aftrap van hun samenwerking met een ­feestelijk openingsweekend. Met drie dagen vol expo’s, workshops voor groot en klein, goede muziek en food & drinks van lokale ­producenten. Het hele weekend lang kan u ook deelnemen aan ­OPLICHTEN, een markt-performance waarbij u kan bieden op een ­ONBETAALBAAR-stuk.

Programma

 • VR 19u – …
  feestelijke openingsreceptie
  expo van makers/OPLICHTEN/food&drinks/DJ’s/…
 • ZA 10u – 22u
  workshops/expo van makers/OPLICHTEN/food&drinks/…
 • Z0 10u – 18u
  brunch (vanaf 10u)
  workshops/expo van makers/OPLICHTEN/food&drinks/…

Workshop

Screen Shot 2017-01-19 at 21.18.45

Heeft u nog ergens een afgedankt meubel liggen waar u een tweede l­even voor wil? Op zaterdag 18 en zondag 19 ­februari maakt u er in een workshop met Dries Warlop en ­Youri ­Cruypeninck terug een pracht­exemplaar van.

Inschrijven voor deze workshop kan door voor 13 februari te mailen naar sophie@onbetaalbaar.com

Plaatsen zijn beperkt!

Materialisme met emotie – Boek

ONBETAALBAAR maakte een tweede boek.
Een veilingboek met alle verhalen achter ieder object gemaakt in C-MINE. #materialismemetemotie

er zijn nog een paar exemplaren beschikbaar.
Interesse? Mail naar onbetaalbaar01@gmail.com
prijs? 29,99 euro 

foto’s/tekeningen/tekst/vormgeving: Richard Duyck / Mieke Michelle / Nick Mattan

 

OPLICHTEN VISMIJN GENT

Met het project ‘Oplichten’ transformeert ONBETAALBAAR afgedankt materiaal in eigen atelier tot nieuwe voorwerpen: de ‘opgelichten’. Deze bieden ze  vervolgens opnieuw te koop aan op de vrije markt.

oplichten_a53

 

 • INZAMELING MATERIAALONBETAALBAAR spoort je aan afgedankte materialen, achtergebleven op eigen zolder of kelder te verzamelen. Binnenbrengen kan in Leiepark 22, St Denijs of ook per mail onbetaalbaar01@gmail.comDe ontwerpers gaan er vervolgens in hun eigen atelier mee aan de slag. Zo buigen ze hun hoofd over jouw afdankertje, verwerken het in een nieuw ontwerp en bezorgen ‘de opgelichten’ een tweede leven.

 

 • DE OPGELICHTENONBETAALBAAR voorziet het ‘opgelichte’ object van een paspoort waar je meer info vindt over de rest-materialen, de makers, het idee en het aantal uren dat eraan gewerkt werd.

 

 • VERKOOP
  Alle ‘opgelichten’ komen op 19 november (10-20u) en 20 november (10-18u) terug. naar de Vismijn, te Gent en worden op de maker city markt één op één aan een geïnteresseerde koper aangeboden.De prijs bepaalt de koper zelf in onderling overleg met de verkoper. Wie licht er wie op?Wat zal de balans tussen koopprijs en kostprijs worden?Dat alles kom je te weten op 19 of 20 -november.i.s.m. UNIZO

 

13585052_1197794200255426_572485004604375261_o

agenda

 • 18 maart
  presentatie OUT kast Vooruit
 • 25 maart
  Oplichten ihkv GROEN in Lamot gebouw te Mechelen
 • 21, 22 en 23 april
  Open Atelierdagen 2
 • 6 mei
  Markt met Oplichten in Cultuurcentrum Evergem
 • 14 mei
  Oplichten van wrapping en writing objecten in MSK
 • 3 juni
  Oplichten in voormalige bibliotheek van Cc De Schakel in Waregem
 • 16,17 en 18 juni
  eerste weekend parcours ROESTVRIJ
 • 23, 24 en 25 juni
  tweede weekend parcours ROESTVRIJ
 • juli
  pauze
 • 1- 13 augustus
  Medsurbanhaven ( internationale groep van productdesigners in ons atelier) met op 13
 • aug de EXPO
  21- 25 augustus
  workshops voor kinderen en jongeren in liegen atelier
 • 11 september
  ONBETAALBAAR op de Summerschool
 • 20 – 1 oktober
  Veiling der Dingen in Theatre 140, Veiling op 1 oktober
 • 13, 14 en 15 oktober
  Open Atelierdagen 3
 • 20 – 26 november
  Oplichten in C Mine Genk
 • 15, 16 en 17 december
  Open Atelierdagen 4 + Campo Party
 • 22, 23 en 24 december
  Indoor Kerstmarkt

ONBETAALBAAR C-MINE

ONBETAALBAAR C-MINE

Met designers die afgedankte spullen een nieuwe identiteit aanmeten, ze exposeren en nadien veilen tijdens De Veiling der Dingen. Maar ook een grote closetsale-en stockverkoop, een repaircafé en workshops. Lees Meer…

Veiling der Kinderen

banner_facebook_weliketomoveit

 

ONBETAALBAAR, kunstenaars Tine Guns en Louisa Maria Ponseele van MUS-E Belgium en de kinderen van het 5de en 6de leerjaar van de basisscholen De Mozaïek en De Triangel gaan samen aan de slag met bestaande materialen/objecten en geven deze een nieuw en waardevol leven. Dit resulteert in prachtige juwelen, super gadgets, (design)objecten, gekke muziekinstrumenten,… – alles op basis van de ideeën van de kinderen zelf. Lees Meer…

K R A A K BOEK

ONBETAALBAAR maakt een eerste boek, over de laatste dagen van het oude Cultuurcentrum Ter Dilft en de KRAAK die daar mee gepaard ging. 400 pagina’s dik, met foto’s van Richard Duyck en Sarah Eechaut, vormgegeven door Mieke Hooghe en Nick Mattan. Er zijn nog enkele exemplaren te koop voor slechts 35 euro.

Lees Meer…

UP.lab : UXPO

 

UP.lab : UXPO

Op vrijdag 25 maart nodigen we alle deelnemers en partners uit om naar het eindresultaat te komen kijken. Die avond wordt ook een award uitgereikt aan het origineelste ontwerp. Alle objecten worden opgenomen in een catalogus en een tijdelijke expo in de Oude Post te Halle. In alle deelnemende gemeentes zullen grote affiches komen te hangen met de voorwerpen en hun makers. Lees Meer…

UPLAB

logo_stoel

 

UP.LAB IS HET REGIOPROJECT VAN DE JEUGD – EN CULTUURSECTOR VAN DE REGIO PAJOTTENLAND-ZENNEVALLEI. MET DE HELE REGIO GAAN WE OP ZOEK NAAR JONGE ONTWERPERS, HANDIGE JONGEREN DIE SAMEN MET DE VZW ONBETAALBAAR OBJECTEN EEN TWEEDE DESIGN-LEVEN GEVEN. Lees Meer…

KRAAKBOEK

11062320_931177433631721_1163621690799424868_o

 

ONBETAALBAAR maakt een eerste boek, over de laatste dagen van het oude Cultuurcentrum Ter Dilft. 400 pagina’s, met foto’s van Richard Duyck en Sarah Eechaut, vormgegeven door Mieke Hooghe en Nick Mattan. Het is te koop voor 35 euro.

Dit najaar beleefden de oude gebouwen van CC Ter Dilft hun laatste dagen. Omdat deze aangelegenheid niet geruisloos voorbij mocht gaan, werd er aan kunstcollectief ONBETAALBAAR gevraagd om een passend afscheid te voorzien. Lees Meer…

KRAAK

ONBETAALBAAR KRAAKT TER DILFT!
3 – 17 okt 10u tot 22u

 

 • zaterdag 3 okt
17u opening skate parcours
18u opening parcours KRAAK
19u speech schepen cultuur
19u15 concert van The Reapermen
20u dansvoorstelling RAUW van Kabinet K
21u KRAAK de DJ
22u sluitingstijd van het parcours KRAAK

+ 1 : Open Ateliers/Markt

Schermafbeelding-2015-06-30-om-19.54.06-280x280

Voor deze gelegenheid smijten we alle deuren open. De ateliers presenteren hun werk, aanvullend met het werk van invités … Ondertussen zijn we al met 27 ontwerpers/ambachten. Dé makersmarkt van Ledeberg, onder de begeleidende toon van enkele muzikale wonderen gaan we een feestelijk weekend tegemoet. Kom hangen met ons!

Lees Meer…

Veiling Der Dingen – Mus-e & Campo

De makers van ONBETAALBAAR realiseren voorwerpen op basis van de -tekeningen en ideeën van de kinderen van basisschool Sint-Salvator en basisschool De Triangel.

 • Het resultaat is te zien op 9 mei in de expo te Campo Victoria.
 • Op 10 mei klopt de hamer om 15u en kan u opbieden tijdens de Veiling der -Dingen.

Lees Meer…

Green Bastards Garden Pakket – Te koop!

website_gbmanual_wit4Groene vingers gezocht!

De Green Bastards Garden is het kindje van ­tuinier Willem Van Gucht en het makerscollectief ­ONBETAALBAAR, die van Kunstencentrum Vooruit twee jaar op rij de vraag kregen om het balkon op de groentoren boven hun gloednieuwe terras op een originele, groene manier in te vullen. Lees Meer…

ONBETAALBAAR MECHELEN

ONBETAALBAAR MECHELEN
Een project rond ontwerp, ambacht en Mechelse meubeltradities
Van 13 t/m 22 maart 2015

ONBETAALBAAR verzamelt samen met kunstencentrum NONA en de Voortgezette Opleiding voor Meubelontwerp (VOMO) afgedankte materialen. Die herwerken ze in het open atelier tot nieuwe voorwerpen, helemaal in lijn met de Mechelse meubeltraditie. Wie wil, kan zo’n nieuw object in huis halen. Vanaf 20 maart kan je ze komen bezichtigen.
Op 22 maart worden de stukken verkocht tijdens de ‘VEILING DER DINGEN’. Je krijgt bovendien niet alleen het herwerkte voorwerp, maar ook een paspoort met het ontstaansverhaal en tekeningen mee naar huis.

Lees Meer…

Onbetaalbaar Licht op

Tijdens GENT KUNST gaat ONBETAALBAAR aan de slag met oude materialen uit de kelder van het Design museum Gent, maar ook de spullen uit jouw huis zijn welkom.

maker,grondstof,object

Tijdens ONBETAALBAAR BERCHEM volgende ons fotograaf, Richard Duyck, de makers op van grondstof tot eindobject. De maker werd met het object/de grondstof gefotografeerd wat het ontwerp triggerde.

Jan Fack, marble sounds
gereedschap-copy

DUO MAKER+OBJECT13

 

Lees Meer…